Oryginalny tost francuski to potrawa typowo słodka, podawana z dżemem czy konfiturami. Pychotki, po raz pierwszy zrobiła mi moja kochana siostra, kiedy bylem jeszcze dzieckiem. Doskonale pamiętam jak się nimi zajadałem. Zajadam się do dziś — to takie tosty francuskie bez cukru, za to z wspaniale ciągnącą się warstwą żółtego sera i rozpływające się w ustach.
Najlepiej na takie śniadanie nadaje się lekko czerstwy chleb. Taki trochę twardy, przyschnięty, którego nie sposób zużyć do kanapek, bo będą zbyt wiórzaste, za to ma najczęściej dokończyć żywota jako bułka tarta. Ocalimy go przed niechlubnym procesem mielenia na proszek i zrobimy na jego bazie niby tosty francuskie. Aby pychotki wyszły — jak nazwa wskazuje — pyszne potrzebne będą następujące…
Składniki
- 4 kromki chleba (przez cały bochenek),
- 2 jajka kurze (najlepiej M‑ki),
- 2–3 łyżki mleka krowiego,
- 8 plastrów sera żółtego,
- warzywko lub sól oraz pieprz świeży, mielony i czosnek granulowany,
- olej do smażenia,
- keczup do dekorowania.
Przygotowujemy tosty francuskie bez cukru czyli pychotki
Roztrzepujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Warzywka dajemy niewiele, najwyżej na czubek łyżeczki, żeby pychotki nie wyszły za słone. Pamiętajmy, że chleb sam w sobie zawiera sporo soli, a do tego dochodzi jeszcze ser. Pieprzu i czosnku sypiemy wedle uznania. Kromki chleba przekrawamy w poprzek uzyskując 8 kawałków, które moczymy porządnie w rozbełtanym jajku.
Nasze bezcukrowe tosty francuskie smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym na patelni tłuszczu, kładąc je w taki sposób, aby nie pozlepiały się z pozostałymi. Gdy już jedna strona się zarumieni, przewracamy na drugą, a na tę usmażoną kładziemy plaster żółtego sera i dalej smażymy, powoli, aby ładnie zaczął się roztapiać. Śmiało można użyć drobniejszych kawałków sera — tak jak na poniższym zdjęciu. Kilka różnych gatunków zapewni nam dodatkowe wrażenia smakowe. Po zrumienieniu spodniej strony tosta, pychotkę wyciągamy na talerz, a w jej miejsce możemy położyć następną.
Gdy już wszystkie pychotki mamy usmażone, udekorowujemy je ketchupem. Możemy zrobić fantazyjne wzory, ale równie dobrze na środku każdej pychotki możemy położyć większego kleksa i rozbadziać go widelcem — będą równie smaczne. I voilà!
Smacznego!

- chleb — 4 kromki
- jajka kurze — 2 szt. M
- mleko krowie — 2–3 łyżki
- ser żółty — 8 plastrów
- warzywko lub sól oraz pieprz świeży, mielony i czosnek granulowany
- olej do smażenia
- keczup do dekorowania