Przepis na kotlet schabowy w moim wydaniu, to dobry wstęp do przygotowania szybkiego, smacznego i co najważniejsze sycącego obiadu. Sam kotlet schabowy to chyba jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich potraw. Jeśli tylko ktoś preferuje mięsiwa, to ciężko wyobrazić sobie życie bez “schaboszczaka”. W tym przepisie, mając na uwadze, że gruba panierka na kotlecie stanowi bombę kaloryczną, podawane zazwyczaj z kotletem ziemniaki, zastąpiłem mieszanką warzywną.
Dzięki takiemu zestawieniu danie — przynajmniej w teorii — powinno charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym, a więc mniej tuczyć i dłużej dostarczać energii. Poniższy przepis na kotlet schabowy z warzywami jest wyjątkowo nieskomplikowany i mało czasochłonny (szybsza jest chyba tylko jajecznica z płatkami). Parafrazując słowa Alberta Einsteina: “Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie bardziej”. To samo tyczy się posiłków i właśnie za to kotleta schabowego tak cenię. Ponadto, tak jak i w każdym innym przypadku, jedną z najważniejszych rzeczy są odpowiednie…
Składniki
- 200g schabu bez kości (czyli dwa plastry, mniej więcej grubości palca),
- 1 jajko kurze (przynajmniej M‑ka),
- 2–3 łyżki mleka krowiego,
- bułka tarta,
- 750g warzyw na patelnię,
- warzywko lub sól oraz pieprz mielony, świeży i suszony czosnek,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Przepis na kotlet schabowy z warzywami
Do garnka lub rondla, najlepiej z grubszym dnem, wsypujemy zamrożone warzywa na patelnię. Polewamy obficie olejem lub oliwą, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu aż do zmięknięcia warzyw (jeśli będą lekko chrupiące to nawet lepiej — mniej witamin stracimy podczas obróbki termicznej). Jeśli potrzeba, to podlewamy je dosłownie 1/4 szklanki wody, żeby nam się nie przypaliły.
Podczas duszenia warzyw plastry schabu, ułożone na desce do krojenia, oprószamy z obydwu stron warzywkiem, świeżo mielonym pieprzem i suszonym czosnkiem, a następnie rozbijamy porządnie tłuczkiem do mięsa. Jeśli tego ostatniego nie posiadamy, można użyć duszaka do ziemniaków — sprawdzone… ale niezbyt komfortowe 😉 Trzeba naprawdę nieźle pouciskać kotleta, żeby wystarczająco zmiękł. Inaczej zamiast schaboszczaka będziemy mieć na talerzu zelówę.
W czasie gdy warzywa już “dochodzą”, możemy doprawić je do smaku warzywkiem (np. płaską łyżeczką) i pieprzem (kilkoma obrotami młynka). Każdy kotlet schabowy panierujemy w rozbełtanym z mlekiem i przyprawami jajku a następnie w bułce tartej. Namaczanie w jajku a później w bułce powtarzamy 2–3x, w zależności od tego, na ile wystarczy nam roztrzepanego jajka (bo domyślam się, że bułki będzie sporo). Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu do zrumienienia z każdej strony — po ok. 2–4min.
Kotlety schabowe i usmażone/podduszone warzywa na patelnię wykładamy na większe talerze i podajemy.
Smacznego!
P.S. Jedna mała uwaga na koniec — tak duża ilość warzyw na raz u niektórych osób może powodować wzdęcia. Mam nadzieję, że ten prosty przepis na kotlet schabowy Wam się spodobał. Jest to na prawdę wartościowe danie, które fajnie jest włączyć do swojego jadłospisu dla urozmaicenia.

- schab bez kości — dwa plastry po ok. 10dag
- jajko kurze — 1 szt. M — L
- mleko krowie — 2–3 łyżki
- bułka tarta
- warzywa na patelnię — 75dag
- warzywko lub sól oraz pieprz mielony, świeży i suszony czosnek
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek