Jeśli ktoś nie ma pomysłu na jarski obiad, to kotleciki jajeczne będą niezłym rozwiązaniem. Jajko, dawniej uważane za symbol życia, jest prawdziwą bombą witaminową, a ponadto zawiera bardzo łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko.
Jajka można przyrządzać na różniste sposoby: zrobić jajecznicę, jajka sadzone, gotować, roztrzepać na surowo w skorupce, ale najsmaczniejszym, chyba, jajecznym posiłkiem są kotleciki jajeczne. Wyglądają jak kotlety mielone, ale są od nich zdecydowanie delikatniejsze. No i nie zawierają mięsa, więc mogą je jeść owowegetarianie.
Składniki na kotleciki jajeczne
- 5 jajek (przynajmniej M‑ek),
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 przeciętna cebula,
- 1 łyżeczka do herbaty ziół prowansalskich lub siekanej natki pietruszki,
- sól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowy,
- bułka tarta do panierowania,
- olej uniwersalny do smażenia.
Pozostałe dodatki
- kiełki pszenicy,
- 1 burak ćwikłowy,
- ok. 100g makaronu razowego.
Czerstwą bułkę zostawiamy do namoczenia w mleku, a w międzyczasie gotujemy 4 jajka na twardo. Cebulę siekamy, posypujemy delikatnie solą, cukrem i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoty kolor. Gdy jajka już się ugotują, a cebulkę mamy usmażoną, bułkę odciskamy z mleka, przekładamy do miseczki i dodajemy do niej starte na tarce jajka oraz zioła prowansalskie lub natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem, a gdy już nam smakuje wbijamy 1 surowe jajko i jeszcze przez chwilę dokładnie mieszamy. Jeśli masa jajeczna wyszła zbyt rzadka, możemy dosypać nieco bułki tartej — powinno pomóc. Na koniec formujemy niewielkie, płaskie kotleciki jajeczne, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na rumiany kolor z obydwu stron.
Kotleciki jajeczne rewelacyjnie smakują z kiełkami pszenicy i startym na tarce o grubych oczkach, surowym burakiem ćwikłowym. Wszystkie te smakołyki razem mają dość słodki smak, więc dla równowagi można taki obiad zapić jakimś orzeźwiającym kompotem. I jeszcze taka mała uwaga — kiełki na zdjęciu powyżej są już zdecydowanie zbyt wyrośnięte i w związku z tym maja włókniste korzonki. Dużo smaczniejsze są młodsze.
Smacznego! Jeśli podoba Ci się mój przepis na kotleciki jajeczne przybij łapkę w górę 🙂

- 5 jajek (rozmiar M)
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub siekanej natki pietruszki
- sól lub warzywko oraz pieprz mielony, świeży i cukier trzcinowy
- bułka tarta
- olej uniwersalny
- kiełki pszenicy
- burak ćwikłowy