Łazanki z kapustą kiszoną, grzybami leśnymi i kiełbasą to świetna propozycja na łatwy do przyrządzenia, sycący obiad. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszny farsz, bo prawdziwych łazanek dawno już nie jadłem, natomiast farsz łazankowy będzie pasował do każdego rodzaju makaronu.
Łazanki to jeden z wielu rodzajów makaronu. Mają postać niewielkich, cieniutkich rombów, które — ugotowane — można podawać z różnymi smakołykami: smażoną słoniną, boczkiem czy z wymienionym powyżej kapuścianym farszem. Do przyrządzenia farszu do łazanek będą potrzebne następujące…
Składniki na farsz do łazanek
- ok. 500 g kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów leśnych,
- 1 laska kiełbasy Podwawelskiej,
- 1 duża cebula,
- sól morska i świeżo mielony, czarny pieprz oraz cukier trzcinowy,
- warzywko i ewentualnie kwasek cytrynowy (do doprawienia),
- 1 płaska łyżeczka kminku,
- 1–2 łyżki masła (do smażenia).
Suszone grzyby dokładnie płuczemy i namaczamy przez co najmniej godzinę w niewielkiej ilości wody. Powinna wystarczyć szklanka, w porywach dwie. Wody w żadnym wypadku nie wylewamy. Gdy grzybki już namokną, wyciągamy je na deskę i kroimy na kawałki wielkości małego paznokcia. Pokrojone grzyby gotujemy w wodzie, w której namakały do miękkości, lekko osolonej, przez ok. 15–20 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody podczas gotowania.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na maśle do zrumienienia, przyprawiając do smaku solą morska i cukrem trzcinowym. Gdy cebula jest już prawie gotowa dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy wszystko razem 2–3 minutki.
Kiszoną kapustę odsączamy na sitku z zalewy i w zależności jak bardzo kwaśne łazanki lubimy, płuczemy ją wodą, lub też możemy ten etap zupełnie pominąć. Ja lubię łazanki dość kwaśne, więc zazwyczaj kapusty nie płuczę, natomiast czasami zdarza się, że jest niezbyt dobra w smaku. Wtedy pomaga kilkukrotne dokładne przepłukanie kapusty wodą i dodanie kwasku cytrynowego podczas sporządzania farszu.
Kapustę gotujemy do miękkości w sporym rondlu, razem z ugotowanymi grzybami i smażonymi wcześniej ingrediencjami. Nie zapominamy dodać kminku. Jeśli potrzebujemy, część wywaru z grzybów możemy zostawić sobie do jakiegoś sosu (jest bardzo aromatyczny), resztę wlewamy do kapusty. Farsz do łazanek doprawiamy do smaku warzywkiem i świeżo zmielonym pieprzem, oraz kwaskiem cytrynowym (jeśli potrzeba). Najlepszy jest na drugi dzień (jeśli dotrwa 😉 ).
Podajemy z ugotowanymi łazankami lub innym rodzajem makaronu. Świetnie sprawdzi się makaron świderki (powyżej). Smacznego!

- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 1 laska kiełbasy Podwawelskiej
- 1 duża cebula
- sól morska i świeżo mielony, czarny pieprz oraz cukier trzcinowy
- warzywko i ewentualnie kwasek cytrynowy
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1–2 łyżki masła