Szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronem to jedna z najprostszych, a zarazem najbogatszych w składniki odżywcze potraw. Marynarz Popeye coś o tym wie 😉
Szpinak jest warzywem przez jednych znienawidzonym, przez innych uwielbianym, ze względu na swój specyficzny smak i aromat. Jego walory smakowe doskonale podkreśla czosnek, toteż poniżej prezentuję szybki przepis na szpinak z tą doskonałą przyprawą.
Szpinak jest warzywem tanim w produkcji i dostępnym przez cały rok w różnych postaciach. Najczęściej spotykamy szpinak świeży, w postaci całych liści lub rozetek oraz siekany szpinak mrożony, czy to w formie pojedynczego wafla, czy brykietu, przy czym ten ostatni jest — moim zdaniem — dużo łatwiejszy do obróbki i porcjowania, chociaż zabiera nieco więcej miejsca w zamrażalniku.
Składniki
- 450g szpinaku mrożonego w brykiecie,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 4–5 jajek (najlepiej L‑ek lub większych),
- 1–2 łyżki śmietany 18% (w ostateczności może być pół szklanki pełnego mleka),
- płaska łyżeczka warzywka i odrobina świeżo mielonego pieprzu,
- olej rzepakowy,
- 200g makaronu świderki,
- woda i sól do gotowania makaronu.
Przyrządzamy szpinak z czosnkiem, jajkiem i makaronem
Makaron gotujemy w dwu‑, trzykrotnie większej objętościowo ilości osolonej wody. Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 min.), po czym obieramy i kroimy na talarki za pomocą specjalnej krajalnicy do jajek.
Szpinak wsypujemy do rondelka na rozgrzany olej i dusimy pod przykryciem aż brykiety całkowicie się “rozpuszczą”. Do szpinaku dodajemy śmietanę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku warzywkiem oraz pieprzem. Szpinak z czosnkiem dusimy jeszcze przez kilka minut i podajemy z jajkami i makaronem. Smacznego!
Inni trafili tutaj szukając
- szpinak z makaronem
- makaron ze szpinakiem i jajkiem
- szpinak z jajkiem
- szpinak z jajkiem i makaronem
masz ciekawy blog, jest cos do czytania, dodaj do ulubionych