Hreczniaki (hreczki) to niewyszukana potrawa mająca korzenie w kuchni regionalnej Kresów Wschodnich. Są to kotlety z kaszy gryczanej — zwanej hreczką (po ukraińsku: гречка, po białorusku: грэчка) — z twarogiem lub niekiedy z mięsem wieprzowym. W tym przepisie wersja wege.
Najważniejszą zaletą hreczniaków jest niebywała prostota wykonania, tudzież pożywność. Kotlety z kaszy gryczanej z serem sycą na długo i dostarczają cennych składników odżywczych. Ponadto hreczniaki posiadają dość specyficzny aromat i smak, które rewelacyjnie podkreśla sos pieczarkowy.
Składniki na hreczniaki
- 200 g kaszy gryczanej,
- 200–300 g twarogu (rewelacyjny będzie taki świeży, wiejski, z pobliskiego targu),
- 2 jajka kurze,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- warzywko oraz świeżo mielony pieprz,
- bułka tarta (do panierowania),
- olej rzepakowy (do smażenia).
Składniki na sos pieczarkowy
- 1 duża cebula,
- 250 g pieczarek,
- 1–2 łyżki śmietany 18%,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej 650,
- sól morska lub warzywko oraz świeżo mielony pieprz,
- cukier trzcinowy,
- przyprawa do zup “maggi”,
- 1 konkretna łyżka stołowa masła,
- olej rzepakowy.
Robimy kotlety z kaszy gryczanej — hreczniaki
Kaszę gryczaną zalewamy dwukrotnie większą ilością wody, przyprawiamy połową łyżeczki warzywka i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Ja akurat miałem kaszę łamaną, której gotowanie zajmuje ok. 7 min. od włączenia palnika. Kasza powinna wpić cały płyn. Zostawiamy do przestygnięcia.
Gdy już kasza się wystudzi dodajemy pokruszony twaróg, mąkę, pieprzymy i ugniatamy duszakiem do ziemniaków na jednolitą, ziarnistą masę, z której będziemy lepić hreczniaki. W razie potrzeby doprawiamy warzywkiem i pieprzem, a gdy już nam smakuje, wbijamy jajka i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami.
Z masy gryczanej formujemy niewielkie, płaskie kotleciki, które smażymy na rozgrzanym na patelni oleju z obydwu stron, na rumiany kolor. Kotlety z kaszy gryczanej chłoną tłuszcz dosyć mocno, więc możliwe, że będzie trzeba podlać je olejem.
Robimy sos pieczarkowy
Cebulę kroimy w paseczki, oprószamy lekko cukrem trzcinowym, solimy i smażymy aż do “zeszklenia” na maśle zmieszanym z niewielką ilością oleju rzepakowego w nierdzewnym rondelku. Dodajemy umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Mniejsze grzybki można pokroić na 4 części — “na krzyż” przez środek trzonka.
Gdy cebula i grzyby porządnie już odparowały, pieczarki zmieniły kolor z jasnego na szaro-beżowy i zaczęły się przypiekać — innymi słowy: są dobrze przysmażone — sos pieczarkowy zalewamy szklanką wody wymieszaną dokładnie z czubatą łyżką mąki pszennej i łyżką — dwiema śmietany. Dodajemy płaską łyżeczkę warzywka, trochę świeżo mielonego pieprzu, “maggi” i gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami.
Hreczniaki podajemy polane sosem pieczarkowym. Możemy je posypać zieleniną (jakimś koperkiem, pietruszką, czy co tam mamy). Na powyższym zdjęciu hreczniaki skąpane w sosie pieczarkowym, przyozdobiłem grubo siekanym szczypiorkiem.
Smacznego! Mnie zdecydowanie wystarcza porcja 4 szt. — a Tobie? Jeśli przepis Ci się podoba to polub go na Facebooku 🙂

Inni trafili tutaj szukając
- hreczniaki
- kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem