No dobra, smacznej pizzy nic nie zastąpi 😉 Ale jeżeli chcemy zjeść trochę zdrowsze śniadanie i do tego trenujemy, placek musli (müsli, muesli) z twarogiem może okazać się całkiem niezłym wyborem. Dostarczy nam energii i białka.
Placek FIT przygotowuje się błyskawicznie, ale pieczenie może już potrwać nawet 20 min.
Składniki na placek musli
- 75 g płatków pszennych,
- 75 g płatków owsianych,
- mleko krowie 0,5% (czytaj opis),
- 1 całe jajko kurze i 1 białko jaja,
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej (mąka niekiedy daje się nakładać z takim czubem, że z jednej łyżki robią się ze 3),
- 1–2 lekko czubate łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża garść rodzynek,
- mała garść suszonej żurawiny,
- garść orzeszków arachidowych, nieprażonych, niesolonych,
- garść łuskanych pestek dyni,
- czubata łyżeczka siemienia lnianego,
- opcjonalnie: 25–50 g roztopionego masła.
Składniki masy twarogowej
- 250 g chudego twarogu,
- kilka łyżek mleka,
- 1 żółtko (można pominąć — patrz tekst),
- 16 g cukru wanilinowego,
- 1 czubata łyżka cukru kryształu,
- kakao do przyozdobienia (gorzkie lub rozpuszczalne).
Przygotowujemy placek muesli z masą twarogową
W pierwszym kroku pod bieżącą, ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń, dokładnie myjemy jajka 😉 Następnie sparzamy je wrzątkiem przez ok. 10–15 s. Ma to na celu wybicie wszystkich zarazków znajdujących się na skorupce. Pamiętajmy, że jajka mogą być skażone Salmonellą również wewnątrz, więc taka powierzchowna dezynfekcja przed zakażeniem tą paskudną bakterią chroni w stopniu więcej niż umiarkowanym.
Płatki w misce zalewamy taką ilością mleka, aby jego lustro częściowo przykryło płatki. Najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia, żeby płatki wchłonęły mleko przez noc. Jeśli nam się śpieszy — jeszcze nie wszystko stracone! Płatki z mlekiem wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez 1–2 min. Zamiennie możemy zalać płatki gorącym mlekiem. W obydwu przypadkach wystarczy, że odczekamy kilkanaście minut i mleko powinno się wchłonąć, a płatki zbożowe napęcznieć.
Do płatków z mlekiem dodajemy wszystkie pozostałe składniki wymienione na liście powyżej, pamiętając, żeby zostawić żółtko do masy twarogowej (chyba że jaja mamy z niepewnego źródła, wtedy żółtko należy dorzucić do placka i nie dodawać go już do masy serowej).
Masę na placek musli dokładnie mieszamy i wykładamy równą warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C do zrumienienia (ok. 20 min). Wyciągamy do przestudzenia.
Wszystkie składniki masy twarogowej dość dokładnie mieszamy. Mleka dodajemy w takiej ilości, żeby uzyskać konsystencję gęstej pasty. Powstałą masą serową smarujemy równo wierzch przestudzonego, ale jeszcze ciepłego placka muesli, kroimy (najłatwiej nożem krążkowym), dekorujemy kakao i podajemy. Smacznego!