Por to późnojesienne warzywo cebulowe, które ma bardzo mało kalorii. Samym porem trudno się najeść. O wiele bardziej sycąca będzie jesienna sałatka porowa, wzbogacona w kilka składników o wysokiej zawartości białka i tłuszczu.
Sałatką porową możemy zajadać się jak przekąską, lub też może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek.
Składniki na sałatkę porową
- 1 duży por,
- 4–5 parówek wieprzowych, parzonych,
- 4 jajka kurze M‑ki,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2–3 ogórki konserwowe,
- 2–3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól kuchenna i świeżo mielony czarny pieprz.
Sałatka porowa — wykonanie
- Pora dokładnie myjemy, odcinamy dolną część cebuli (tę z korzonkami), a resztę kroimy w talarki. Pokrojonego pora możemy sparzyć wrzątkiem przez kilka minut — będzie wtedy miększy i łatwiej strawny.
- Parówek nie musimy gotować. Parówki oczyszczamy z foliowych osłonek — o ile taki mają — i kroimy w talarki lub półksiężyce.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę. Najszybciej (i chyba najbezpieczniej, ponieważ dość trudno się w ten sposób pokaleczyć) jajka w kostkę kroi się za pomocą krajaczki do jajek. Najpierw jajka kroimy wzdłuż, a później — układając przecięciami równolegle do tacki krajaczki — w poprzek.
- Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Ogórki konserwowe kroimy w kostkę lub w ćwiartki talarków.
- Wszystkie powyższe składniki mieszamy z 2–3 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka porowa jest dość pikantna i u bardziej wrażliwych osób może wywoływać nieznaczny ból brzucha, więc warto zwrócić na to uwagę. Najsmaczniejsza jest podawana w temperaturze pokojowej, ponieważ delikatne ocieplenie sałatki, pozwala wydobyć cały jej aromat.
Smacznego!