Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej to samo zdrowie i ogromne ilości błonnika, które radośnie przeczyszczą nasz przewód pokarmowy 😉 Kontrastowe, rześkie kolory dodatkowo podkreślają walory smakowe tej nieskomplikowanej surówki.
Na pomysł zrobienia takiej sałatki wpadłem niedawno, zastanawiając się jak to jest, że na obiad do drugiego dania zazwyczaj jemy tradycyjną ćwikłę z chrzanem, albo ewentualnie gotowane buraczki, ale chyba nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się jeść ich w formie surowej. No, nie licząc tych wyciągniętych z zakwasu na barszcz czerwony. Przyznam szczerze, że surowe buraki ćwikłowe smak mają nieszczególny. Taki trochę ziemisto — słodko — mdły. Za to już jako surówka z buraków czerwonych rewelacyjnie komponują się z sałatą i innymi dodatkami.
Składniki
- 2–3 nieduże buraki ćwikłowe,
- 4–6 liści sałaty lodowej,
- 3 jajka kurze (M‑ki),
- 50–100g sera żółtego (Mazdamer, Radamer albo inny ‑er 😉 )
- 2–3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- warzywko lub sól oraz pieprz mielony, świeży.
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z sałaty obrywamy kilka liści, płuczemy je i rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy jogurt, majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz tarty ser żółty, delikatnie mieszamy i surówka z buraków czerwonych gotowa 🙂 Najlepiej prezentuje się podana na liściach sałaty, w otoczeniu żółtego koloru, np. tłuczonych ziemniaków.
Smacznego!

- buraki ćwikłowe — 2–3 szt.
- sałata lodowa — 4–6 liści
- jajka kurze — 3 szt. (M‑ki)
- ser żółty — 5–10 dag
- jogurt naturalny — 2–3 łyżki stołowe
- majonez — 1 łyżka stołowa
- warzywko lub sól oraz pieprz mielony świeży
ooooo to mi chodziło o sórówkę na bazie surowego buraka
dziękuję
Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂 Smacznego.
Uwielbiam buraki, ale mam problem z ich trawieniem. Co jest alternatywą? Mam dość wysokie ciśnienie krwi i chciałbym je obniżyć także w naturalny sposób. Kocham warzywa i owoce.
Na tę chwilę nie znam drugiego warzywa o tak specyficznych właściwościach. Z naturalnych metod nie napiszę w zasadzie nic nowego, niż usłyszysz od dietetyka.
Podstawą jest dieta bogata w warzywa i owoce — zawierają one sporo potasu, a ten korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Warto zredukować do minimum spożycie cukru i soli, choć z tego co wiem nieprawdą jest, że zawsze to pomaga, ale niektóre osoby mają predyspozycje do obniżenia ciśnienia w ten sposób.
Z bardziej wymagających rzeczy istotna jest regularna, umiarkowana aktywność fizyczna przez większość dni w tygodniu. Sprzyja unormowaniu masy ciała i obniżeniu poziomu stresu, czyli zmianie dwóch parametrów, które mają niebagatelny wpływ na ciśnienie krwi.
Generalnie do wyzwania, jakim jest podwyższone ciśnienie warto podejść kompleksowo i poprawić wszelkie kulejące aspekty życia, bo tak na prawdę wszystko ma na nas wpływ.
Właśnie dla zdrowia i dla wartości odżywczych jakie mają surowe buraczki — takie przepisu szukałam