Owsianka to potrawa znana chyba wszystkim i pewnie przez liczne grono znienawidzona jeszcze w czasach, kiedy biegało się w podartych spodniach za piłką (w wersji żeńskiej: przebierało lalki i robiło inne rzeczy, o których chłopakowi nawet pomyśleć nie przystoi). Na szczęście tamte czasy już za nami i aż dziw bierze, że nikt nie wpadł wtedy na pomysł, że przecież owsiankę można przyrządzić inaczej.
Podstawowymi składnikami owsianki są: mleko i płatki owsiane. Od tych ostatnich dość mocno zależy jaką konsystencję owsianka przyjmie. Drobniejsze płatki — płatki błyskawiczne — jak nazwa wskazuje “rozdziamdziają” się dość szybko i jeśli przesadzimy z czasem gotowania z owsianki wyjdzie nam kleik. Nie o to chyba chodzi, żeby cofać się do czasów, kiedy sączyło się ambrozję z butelki, prawda? Moim skromnym zdaniem najlepsza owsianka wychodzi z najzwyklejszych, nierozdrabnianych owsianych płatków.
Nieco bardziej ważką kwestią niż same płatki owsiane jest mleko. Nie bez kozery mówi się: “Kto pije mleko, ten rzyga daleko” albo “Kto pije mleko ten będzie kaleką”. Popularne swego czasu hasło “Pij mleko, będziesz wielki” w moim konkretnym przypadku nie sprawdziło się, aczkolwiek możliwe jest, że jestem jakimś niechlubnym wyjątkiem. Niestety, sporo osób cierpi na nietolerancję pokarmową na mleko, niekiedy nawet nie zdając sobie z tego sprawy, więc — z oczywistych względów — takim osobom owsianki na mleku nie polecę. Za to bardzo smaczne są płatki owsiane gotowane na wodzie i mieszane z różnymi kwaszonymi przetworami mlecznymi. Te powinny być już lepiej “strawne”, nawet w przypadku nietolerancji laktozy. Dla osób, które zupełnie wyłączyły mleko ze swojego jadłospisu być może niezła okaże się owsianka na soku owocowym, ale że bohaterką dnia jest owsianka kakaowa poświęćmy jej chwilę uwagi.
Owsianka kakaowa — składniki
- 250–300 ml mleka 3,2% (szklanka też może być),
- 3–4 czubate łyżki płatków owsianych (generalnie: łyżka płatków na 100 ml mleka),
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego,
- 1 czubata łyżeczka kakao,
- na okrasę: rodzynki, posiekane orzechy włoskie lub inne bakalie, na które mamy ochotę.
Mleko z cukrem i kakao zagotowujemy w rondelku. Na wrzące mleko wsypujemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu 3–5 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny zmięknąć i nieco spęcznieć, a sama owsianka nabrać odrobinę kleistej konsystencji. Zawartość rondelka przelewamy do miseczki i okraszamy swoimi ulubionymi bakaliami. Owsianka gotowa — smacznego!

- 250–300 ml mleka 3,2%
- 3–4 czubate łyżki płatków owsianych
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- bakalie
Inni trafili tutaj szukając
- owsianka z kakao
Można użyć też mleka roślinnego, orzechowego lub soku 🙂
A z jakim mlekiem roślinnym wychodzi najsmaczniejsza? Bo z sojowym trochę się bałem, tym bardziej, że na opakowaniu widniało, żeby go nie gotować.
Na sojowym nie jadłam, ale z mlekiem migdałowym jest super 🙂 lubię też na soku z czerwonych pomarańczy
Bardzo ciekawa ta owsianka, chętnie bym spróbowała 🙂