Koktajl bananowo czekoladowy to chyba jeden z najprostszych koktajli do przyrządzenia. Akurat banany są w tym względzie dość wdzięcznymi owocami, bo nie trzeba się bawić w szypułkowanie owoców, wystarczy zdjąć skórkę.
Koktajl bananowo czekoladowy jest gęstym napojem wysokowęglowodanowym. Ponadto są to głównie węglowodany proste, łatwo przyswajalne, więc nadaje się do spożycia raczej tuż po treningu, kiedy szybko musimy uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach, niż wieczorem, kiedy nasze zapotrzebowanie energetyczne znacznie spada i raczej wolelibyśmy uniknąć hodowania oponki na brzuchu 😉
Składniki
- 1–2 banany,
- 1 czubata łyżeczka kakao,
- 1 czubata łyżka stołowa miodu lub cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mleka.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na kilka części i wrzucamy do malaksera, dodajemy kakao, miód, odrobinę soli, schłodzone mleko i miksujemy na jednorodną pulpę. Koktajl bananowo czekoladowy ma tendencję do “łapania powietrza” podczas miksowania, więc jeśli przesadzimy, wyjdzie nam pianka, która trochę łaskocze podniebienie — nie każdy może to lubić. Podajemy w ozdobnych szklankach udekorowanych cukrem. Napój możemy też przyozdobić cynamonem i kawałeczkiem banana.
Smacznego!
- banany — 1–2 szt.
- kakao — 1 czubata łyżeczka
- miód pszczeli lub cukier trzcinowy — 1 czubata łyżka
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka