Domowy budyń czekoladowy jest prościutki do wykonania i pyszny. Zobacz sama 🙂
Domowy budyń czekoladowy składa się z
- 500 + 200 ml mleka 3,2%,
- 25 g masła,
- 3 i 1/2 czubatej łyżki cukru kryształu,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 bardzo czubata łyżka kakao,
- mała szczypta soli kuchennej.
500 ml mleka rozgrzewamy z cukrem i masłem do zagotowania, po czym dodajemy mąkę i kakao uprzednio rozprowadzone dokładnie w 200 ml mleka. Gotujemy, dość intensywnie mieszając przez 1–2 minuty. Ostrożnie, bo budyń czekoladowy w trakcie gęstnienia będzie trochę pyrkać i chlapać jak wulkan na wszystkie strony.
Budyń rozlewamy do ceramicznych kokilek lub innych podobnych naczyń i zostawiamy do przestygnięcia. Unikamy kryształu, ponieważ ten wskutek gwałtownych zmian temperatury lubi pęknąć; tak jak miseczka na zdjęciu powyżej, która niestety nie przeżyła. Smacznego!
Ach, jeszcze jedno! Wszystkie suche składniki możemy przygotować zawczasu i wsypać do woreczka strunowego. Gdy najdzie nas ochota na deser, zawartość woreczka wystarczy rozrobić dokładnie w zimnym mleku i wlać do wrzącego, wg powyższego przepisu. Nie musimy dodawać masła. Kilka takich zestawów bardzo przydaje się na niespodziewane okoliczności.
Cóż, straty w sprzęcie są nieuniknione… Najważniejsze, że budyń był pyszny 🙂
Takiego prawdziwego budyniu to jeszcze nie robiłam i też nie jadłam. Zawsze wybieram raczej te dostępne gotowce. Chyba czas sprobować 🙂