Ekspresowa zupa krem z groszkiem i brokułem to wyjątkowo gęsta, pożywna potrawa o łagodnym smaku. Jest na tyle sycąca, że drugie danie po jej spożyciu raczej nie będzie już konieczne.
Do przyrządzenia zupy groszkowo-brokułowej wykorzystujemy wywar po gotowaniu brokuła. Polecam gotowanie różyczek pod przykryciem na parze w sitku ułożonym wewnątrz garnka, natomiast “nóżek” brokuła, pokrojonych w słupki już bezpośrednio w wodzie, pod sitkiem. W ten sposób obydwie części warzywa równomiernie zmiękną a różyczki utracą jak najmniej swoich cennych właściwości, o których pisałem tutaj. Różyczki brokuła możemy spożytkować do przepisu na brokuła smażonego w panierce z mlecznym sosem serowo-czosnkowym i ryżem parboiled, natomiast nóżki użyjemy do zupy.
Składniki
- ugotowana nóżka brokuła wraz z wywarem i ze 2–3 różyczki do przyozdobienia (ewentualnie może być nawet cały brokuł),
- puszka zielonego groszku,
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%,
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej 650,
- 1–2 szklanki wody (razem z wywarem powinno być ok 0,5l),
- 2 mięsne kostki rosołowe,
- 1 czubata łyżeczka cząbru (koniecznie!),
- warzywko i świeżo mielony pieprz,
- 4–5 jajek,
- 3–4 kromki chleba (zwyczajny — przenno-żytni),
- olej uniwersalny.
Do miski malaksera wkładamy: nóżki brokuła, jeśli ugotowaliśmy do zupy całego, to większą część różyczek, połowę groszku z puszki wraz z zalewą, śmietanę, mąkę, podlewamy wodą i dokładnie miksujemy. Zawartość miski malaksera przelewamy do emaliowanego garnka i dodajemy pozostałą część różyczek i groszku, posiekane kostki rosołowe, cząber, pieprz (kilka obrotów młynka) i zagotowujemy na małym ogniu, często mieszając, bo zupa krem lubi przywierać. Doprawiamy do smaku warzywkiem, pieprzem i cząbrem. Dajemy zupie dosłownie 3 minutki od zagotowania, żeby sobie pobulkała i zgęstniała.
W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Kromki chleba kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu, uzyskując chrupiące grzanki. Jajka obrane i pokrojone w plasterki oraz grzanki wsypujemy do miseczek i zalewamy zupą. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się przepis daj proszę łapkę w górę 🙂

trzeba będzie zrobić bo to moje smaki