“Schabowy z kurczaka”… tak… wiem jak to brzmi. W tym kotlecie nie uświadczymy ani grama świniaka. Niepodważalną jego zaletą (kotleta a nie świniaka) jest kruchość i delikatność, co szczególnie docenią dzieci. Wiem z autopsji. To nie do wiary, ale kiedyś też byłem dzieckiem! Kotlet z kurczaka jest o wiele mniej żylasto — błoniasty od swojego schabowego odpowiednika. Nie znajdziemy w nim też schabowej kostki.
Drób zazwyczaj jest lekkostrawny, więc sugerowałoby to, iż to danie dla delikatniejszych żołądków. Na szczęście panierka już taka lekkostrawna nie jest, więc można liczyć na to, że kotlecik nie przeleci nam tak szybko przez przewód pokarmowy. Żeby przygotować sobie taki kolorowy, smaczny obiad potrzebne będą następujące…
Składniki
Kotlet z kurczaka
- 2 nieduże filety z kurczaka, po ok 100g każdy,
- 1 jajko kurze, rozmiar M,
- 2–3 łyżki mleka,
- mąka kukurydziana (można dodać szczyptę otrębów jeśli ktoś lubi),
- warzywko lub sól i pieprz świeży, mielony oraz czosnek granulowany,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia.
Purée ziemniaczane
- 4–5 nie za dużych ziemniaków,
- 1/8 — 1/4 kostki masła,
- 1–2 łyżki śmietany,
- szczypiorek do przyozdobienia,
- sól i ewentualnie cukier.
Mizeria
- 1 nieduży pomidor,
- 1/4 ogórka,
- 1 łyżka śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Puree ziemniaczane
Aby przygotowanie całego dania trwało jak najkrócej w pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Jeśli już trochę zzieleniały (od światła, nie z zazdrości) to staramy się ścinać grubszą warstwę, żeby wraz ze skórką usunąć solaninę, która lubi gromadzić się pod powierzchnią. Kartofle przekrawamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tuż powyżej poziomu ziemniaków. Dosypujemy sól (np. płaską łyżeczkę) i ewentualnie cukier (z pół łyżeczki). Gotujemy ziemniaki do miękkości — będzie to trwało około pół godziny — po czym odlewamy wodę, dodajemy masło, śmietanę i tłuczemy duszakiem (?) do ziemniaków na jednolitą masę starając się wtłoczyć sporo powietrza. W razie potrzeby można trochę dosolić. Mam złą wiadomość — w drugą stronę to nie działa.
Schabowy z kurczaka
Filety rozkładamy na desce do mięsa, oprószamy przyprawami z każdej strony i delikatnie naciskając rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Można go zastąpić duszakiem do ziemniaków lub innym twardym przedmiotem (gaśnicą?! Strach to napisać!). Ostatecznie można spróbować pougniatać je zaciśniętą pięścią. Gdy już je trochę rozpłaszczymy, każdy kotlet z kurczaka panierujemy w roztrzepanym z mlekiem i przyprawami jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu, do zrumienienia z każdej strony. Na koniec możemy je położyć na papierowym ręczniku, żeby trochę odciągnął tłuszcz.
Mizeria
Obieramy ogórka, przekrawamy wzdłuż na 4 części, a następnie kroimy na kosteczki o szerokości połowy małego paznokcia. Jeśli ktoś woli talarki — mogą być talarki. Pomidora traktujemy podobnie starając się uzyskać zbliżone wymiarami kawałki. Warzywa możemy od razu wymieszać w miseczce ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Kotlet z kurczaka, purée ziemniaczane i mizerię wykładamy na talerz. Kartofle polewamy łyżeczką — dwiema tłuszczu ze smażenia kurczaka i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

- filet z kurczaka — 2szt. po 10dag
- jajko kurze — 1szt. M
- mleko krowie — 2–3 łyżki stołowe
- mąka kukurydziana
- ziemniaki — 4–5 szt.
- masło — 1/8–1/4 kostki
- śmietana 1–2 łyżki stołowe
- pomidor — 1szt.
- ogórek — 1/4 szt.
- szczypiorek
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek