Pizza z tuńczykiem i korniszonami to ten wariant pizzy, który świetnie nadaje się na piątkowy wieczór. Jest bardzo aromatyczna, mięsista i soczysta.
Składniki na farsz do pizzy z tuńczykiem
- 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju,
- 3–4 większe korniszony,
- 100–150 g grubo tartego sera żółtego,
- 4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Pizza z tuńczykiem — wykonanie
Oprócz powyższych będzie potrzebny oczywiście spód do pizzy. Pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozkładamy równomiernie na pizzy. Korniszony kroimy w plastry i układamy na tuńczyku. Farsz do pizzy oprószamy pieprzem i posypujemy tartym serem.
Pizzę z tuńczykiem i korniszonami zapiekamy w mocno rozgrzanym piekarniku (ok. 200ºC) do zrumienienia, przez około 15–20 minut. Taka pizza mnie świetnie smakuje z oregano, natomiast moja druga połówka lubi dodatek curry. W tym drugim przypadku nie warto przesadzać, bo zarówno curry, jak i tuńczyk są dosyć słone. Z tego samego powodu możemy zagnieść nieco mniej słone ciasto na pizzę. Smacznego!
Tuńczyk na pizzy to coś co uwielbiam 🙂