Dzisiaj prościutki przepis na bazie ciasta na pizzę — roladki drożdżowe z parówkami.
Składniki na roladki:
- ciasto na pizzę,
- 5 szt. parówek (jakichś bardziej mięsnych, mogą być też frankfurterki),
- 10 plasterków sera żółtego,
- koncentrat pomidorowy,
- musztarda,
- zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek.
Ciasto dzielimy na 10 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki, długi prostokąt o szerokości 1/2 parówki. Prostokąciki smarujemy wedle uznania: albo musztardą, albo koncentratem pomidorowym. W drugim przypadku posypujemy je jeszcze obficie ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą.
Parówki “oskórowujemy” z folii i tniemy na pół. Każdą połówkę zawijamy w pasek ciasta, a na wierzch kładziemy plasterek sera żółtego. Tak otrzymane roladki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200ºC przez 10–20 min, aż do przyrumienienia sera.
Roladki drożdżowe z parówkami stanowią samodzielny posiłek, ale nic nie stoi na przeszkodzi abyśmy podali je np z mizerią i pomidorkami koktajlowymi, tak jak na powyższym zdjęciu. Smacznego!
Bardzo apetyczne 🙂 Ja zawsze robię podobne roladki z ciastem francuskim 🙂
W sam raz na imprezę dla moich 14-latków:)
Zjadłabym na kolację, syto i smacznie 🙂
Ja też, a już się skończyły…