Nuggets to malutkie, chrupiące kotleciki drobiowe. Można je podawać na dziesiątki różnych sposobów, dlatego zdecydowałem się umieścić je tutaj jako odrębny przepis.
Nugget to z języka angielskiego bryłka, samorodek i tak też wyglądają te miniaturowe kotlety z kurczaka. Mają formę niewielkich, złocistobrązowych, nieregularnych bryłek, z chrupiącą panierką i mięciutkim, kurczakowym wnętrzem. Przygotowujemy je bardzo podobnie jak zwyczajne kotlety z kurczaka. Potrzebne będą następujące…
Składniki na nuggets
- 200g piersi z kurczaka,
- 1 jajko (przynajmniej M‑ka),
- bułka tarta,
- suszony czosnek granulowany, sól oraz świeżo mielony, czarny pieprz,
- pół rondelka oleju rzepakowego.
Filety z kurczaka płuczemy i kroimy najpierw na wzdłużne paski o szerokości kciuka, a potem w poprzek na w miarę równą kostkę. Dobrze byłoby, gdyby pierś z kurczaka była zamrożona. Częściowe, szybkie rozmrożenie w kuchence mikrofalowej do postaci, gdy staje się lekko ziarnista, ale nadal nie rozpływa się pod palcami, niebywale ułatwia krojenie i wychodzą fajne, prostopadłościenne nuggets. Pokrojonego kurczaka przesypujemy do miseczki, albo innego głębszego naczynia (ważne!) i doprawiamy suszonym czosnkiem. Sypiemy obficie. Myślę, że nie będzie przesadą cała łyżeczka granulatu. Dodajemy też dużą szczyptę soli i czarny pieprz w ilości kilku obrotów młynka. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinkę, żeby nuggets przeszły aromatem przypraw.
W rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy (u mnie rozgrzewa się ok. 7–10 min.), a w międzyczasie bierzemy się za panierowanie nuggets. Do miseczki z krajanką z kurczaka wbijamy całe jajko. Zawartość miseczki mieszamy przy okazji rozbełtując jajko. Następnie dosypujemy bułkę tartą w takiej ilości, aby nuggets ładnie się obtoczyły i dalej mieszamy. Warto to robić na raty, żeby nie zużyć zbyt wiele bułki. Zamiast bułki można też użyć mąki kukurydzianej, chociaż moim zdaniem “nagetsy” smaczniejsze wychodzą panierowane w bułce.
Nuggets smażymy w rozgrzanym uprzednio głębokim tłuszczu na rumiany kolor ok. 5–10 min. Na początek możemy wrzucić jedną sztukę i sprawdzić w ten sposób czy olej ma właściwą temperaturę. Nuggets powinien od razu zacząć bąbelkować, ale nie na tyle, żeby tworzyć na powierzchni fontannę (wybrzuszenie) z pęcherzyków. Ten ostatni przypadek świadczy o tym, że olej przegrzaliśmy i trzeba go będzie trochę ostudzić.
Nuggets z kurczaka podajemy z ziemniaczkami, ryżem, kaszą i surówką/sałatką lub też gotową mieszanką smażonych lub duszonych warzyw. Co kto lubi. Smacznego!

- 20dag filetu z kurczaka
- 1 jajko (przynajmniej M‑ka)
- bułka tarta
- suszony czosnek granulowany, sól oraz świeżo mielony, czarny pieprz
- pół rondelka oleju rzepakowego
Inni trafili tutaj szukając
- nuggets przepis
bardzo lubię nuggetsy:) pyszne są:D
mm smakowicie wyglądają — takie z MC pewnie się umywają do twoich …