Pieczone udka z kurczaka są prawie “samoobsługowe”. Roboty przy nich niezbyt wiele, a już po niespełna godzinie pieczenia można się cieszyć smacznym, pożywnym posiłkiem.
W kwestii formalnej: ta część kurczaka, która przypomina maczugę dla krasnali to podudzie. Udko kurczaka znajduje się nad nim i razem z podudziem stanowi coś, co u hurtowników możemy spotkać pod nazwą noga anatomiczna z kurczaka. W przepisie użyłem właśnie całej nogi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić same pieczone podudzia, czy udka z kurczaka, więc nie zaprzątajmy sobie tym głowy.
Składniki:
- 2 sporawe udka z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki (jeśli ktoś lubi),
- odrobina oleju rzepakowego do podlania pieczeni.
Udka z kurczaka nacieramy mieszanką powyższych przypraw, umieszczamy w brytfannie, na której spód nalewamy troszeczkę oleju, i zostawiamy w chłodzie na godzinę czy dwie, żeby się “przelasowały”. Po tym czasie udka z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do zrumienienia, przewracając od czasu do czasu (powiedzmy co kwadrans). Jeśli ktoś piekarnika nie posiada, spokojnie może poeksperymentować z pieczeniem w brytfance na palniku kuchenki. Jedyna niedogodność polega na tym, że pieczone udka z kurczaka trzeba będzie przewracać częściej, aby równomiernie dopiekły się z każdej strony i nie przypaliły.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu powyżej pieczone udka z kurczaka w towarzystwie ćwikły i gotowanego ryżu parboiled. Smacznego!
Swoją drogą takie udko z kurczaka zawiera całkiem sporo składników odżywczych. W 100 gramach pieczonego udka z kurczaka, po odrzuceniu kości oczywiście (bo jej raczej nie zjemy), znajdziemy ok. 26 g pełnowartościowego białka. Oprócz tego udko z kurczaka obfituje w witaminy z grupy B. Najwięcej znajdziemy w nim niacyny — 100 g pieczystego zaspokaja przeciętne dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 31% Warto mieć na uwadze, że przeciętnie noga z kurczaka waży znacznie więcej. Samo udko z kurczaka (bez kości) waży nieco mniej niż 100 g. Z mikroelementów w udku z kurczaka najwięcej dostępnego jest selenu (30% ZDS), na drugim miejscu (w stosunku do zalecanego dziennego spożycia) ex aequo występują fosfor i cynk (po 17%).

Porcji: 2
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- olej rzepakowy
Inni trafili tutaj szukając
- pieczone udka z kurczaka
- udka pieczone
- udka z kurczaka
- pieczone udka
Ja uwielbiam udka pieczone w piekarniku z dużą ilością przypraw.
pysznosci:) pozdrawiam
Nic dodać, nic ująć — obiad w sam raz dla moich Tygrysków:)
generalnie uwielbiam drób, więc te udka z przyjemnością widziałabym a moim stole — pysznie wyglądają 🙂
a ja jeszcze poczekam na przepis, który powali wszystkich na kolana.…