Pieczone ziemniaki to rarytas jaki chyba każdy, kto kiedyś palił ognisko, doskonale zna. Zapach chrupiącej skórki przenikający do wnętrza pieczonego ziemniaka trudno pomylić z czymś innym. Ten przepis na pieczone ziemniaki wniesie nieco nowoczesności — zrobimy je w piekarniku.
Przepis na pieczone ziemniaki wprost z piekarnika jest banalny.
Pieczone ziemniaki z piekarnika — składniki
- ziemniaki,
- ser żółty,
- masło,
- przyprawa do ziemniaków.
Tylko tyle i aż tyle. Celowo nie podaję ilości składników, bo jedna osoba zje dwa pieczone ziemniaki, druga trzy, a trzecia po jednym będzie miała dosyć. Sporo też zależy od wielkości kartofli: wiadomo — im większe, tym mniej będziemy ich potrzebować. Ilość ziemniaków dobieramy “pod siebie”. Mnie zazwyczaj wystarczają 2 średnie, mojej drugiej połówce — 1 sztuka.
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką lub szorstką stroną kuchennego zmywaka. W żadnym razie nie obieramy! Od razu zaznaczam, że zzieleniałe i/lub kiełkujące ziemniaki absolutnie się nie nadają. Niestety, zielone ziemniaki zawierają sporo glikozydu solaniny, więc i smak będzie inny, i będą one toksyczne. Wybieramy dorodne bulwy o ładnej beżowo — brązowej barwie skórki, wewnątrz białe lub żółte.
Gdy mamy już dokładnie umyte i opłukane ziemniaki, czas na najbardziej skomplikowaną operację — nacinanie. Ziemniaki nacinamy w dość cienkie 2–3 mm talarki, które mają być połączone na spodzie. Ja robię to w ten sposób, że kładę ziemniaka na spodeczku i naciskam go krawędzią tnącą noża od góry. W dolnej części linii cięcia, ostrze noża opiera się o brzegi spodeczka zostawiając w dole ziemniaka niedociętą przestrzeń. Operację powtarzam tyle razy, ile trzeba.
Pomiędzy talarki ziemniaka wtykamy naprzemiennie wąskie plasterki sera. Wychodzi coś na kształt jeżyka, którego możecie podziwiać na powyższym zdjęciu. Wierzch posypujemy przyprawą do ziemniaków i układamy kilka kawałeczków masła. Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200°C i pieczemy do zmięknięcia przez ok. 30–60 min. Ser w tym czasie powinien dobrze się zrumienić.
Jeśli bardzo nam się śpieszy, pieczone ziemniaki możemy wyciągnąć z piekarnika jeszcze przed mocnym przyrumienieniem sera (po ok. 20–30 min.) i dogotować je przez kilka minut w kuchence mikrofalowej.
Pieczone ziemniaki podajemy z ulubionym mięsem, lub wcinamy same — też są bardzo smaczne 🙂

- ziemniaki
- ser żółty
- masło
- przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki umyj i oczyść, natnij nożem w talarki, nie przecinając u podstawy, wypełnij serem i zapiecz w bardzo gorącym piekarniku.
Inni trafili tutaj szukając
- ziemniaki zapiekane z serem
- ziemniaki pieczone z serem
- pieczone ziemniaki z serem
- zapiekane ziemniaki z serem
Proste, ale zabójcze w smaku 🙂 Będzie trzeba się ograniczać, bo za pyszne to jest 😀
Wygladają świetnie. Nawet ogólna estetyka też ciekawa. Nie muszę sobie wyobrażać nawet że są smaczne bo po prostu to wiem 🙂
Gratuluje pomysłu. Dobrze, że skórka została, tam się kryją najcenniejsze rzeczy jeśli chodzi o ziemniaki.
Twoje ziemniaki wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Jestem na tak, takie ziemniaczki biorę w ciemno…mniam 🙂
Rewelacja, ja zrobiłam z powtykanym boczkiem i masełkiem czosnkowym a serem posypałam pod koniec pieczenia. Mój mąż zjadł 3 takie duże 😀
Brzmi niezwykle smakowicie 🙂