Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pod kołderką z zapieczonego, chrupiącego żółtego sera to bardzo smaczny, ciepły posiłek o wyrazistym smaku i delikatnym aromacie. Palce lizać.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 200 g ryżu parboiled,
- 3–4 dorodne, czerwone papryki,
- 300 g pieczarek,
- 4 średnie cebule,
- 6–8 plastrów sera żółtego (po jednym na połówkę papryki),
- 5 płaskich łyżeczek przyprawy do mięsa mielonego,
- 1 płaska łyżeczka warzywka (do gotowania ryżu — można zastąpić solą kuchenną),
- świeżo mielony czarny pieprz — do smaku,
- sól morska i cukier trzcinowy — do oprószenia cebulki,
- 1–2 łyżki masła i tyleż oleju rzepakowego.
Ryż parboiled zalewamy dwukrotną objętościowo ilością wody, dosypujemy warzywko i gotujemy do miękkości (aż wpije całą wodę).
Cebulę kroimy w kostkę i zesmażamy na maśle, przyprawiając do smaku solą morską i cukrem trzcinowym. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i gdy cebulka już się porządnie zezłociła, dorzucamy je na patelnię. Smażymy do odparowania wody. Najlepiej jeśli pieczarki będą lekko chrupciate.
Jeśli dysponujemy dużą patelnią, to pieczarki z cebulką przesuwamy bliżej krawędzi, gdzie jest chłodniej (ja tak robię), a na bardziej rozgrzanej powierzchni smażymy mięso garmażeryjne, podlane olejem rzepakowym i przyprawione przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy na rumiano, mieszając od czasu do czasu — niech się nieco przygrilluje. Na koniec na patelni mieszamy wszystkie składniki: mięso, pieczarki, cebulę i ryż, doprawiając do smaku pieprzem.
Z papryk odkrawamy kapturki z łodyżką, usuwamy gniazda nasienne a następnie dzielimy wzdłużnie na pół. Wypłukane połówki papryczki napełniamy dokładnie farszem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy plastrem sera żółtego i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190–210ºC do zrumienienia sera (ok. 15 min).
Zapieczona w ten sposób papryka faszerowana jest lekko chrupiąca, soczysta, a jednocześnie bardzo pożywna dzięki treściwej zawartości. Może stanowić samodzielny posiłek, gdyż wszystkie najważniejsze składniki znajdują się już w środku. Smacznego!