Kurczak w miodzie z czosnkiem i innymi aromatycznymi przyprawami to jedna z pierwszych potraw, które nauczyłem się gotować. No może poza kanapkami robionymi w podstawówce… Jest niemal tak samo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.
Już nie pamiętam skąd wziął się ten przepis, ale na pewno kompozycję i proporcje przypraw dopasowałem do swoich preferencji smakowych, więc tego, co napisane poniżej, w żadnym razie nie należy traktować jako prawdę objawioną, a raczej jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów. Jestem niemal pewien, ze kurczak w miodzie będzie równie dobry przy odmiennym doprawieniu. Ilość przypraw jest też uzależniona od pojemniczków jakimi dysponujemy. W kuchni posiadam takie jak na zdjęciu obok i proporcje pomiędzy poszczególnymi przyprawami raczej pozostają niezmienne. Dwie najważniejsze — miód i czosnek — zostały wymienione w tytule. Razem z pozostałymi przyprawami stanowią następujące…
Składniki
- 200g filetów z kurczaka,
- kopiate pół łyżki miodu pszczelego,
- 5 sypnięć papryki słodkiej,
- 4 sypnięcia pieprzu ziołowego,
- 2–3 sypnięcia papryki ostrej lub pieprzu kajeńskiego,
- sól oraz pieprz mielony, świeży (kilka obrotów młynka) i czosnek granulowany,
- 1–2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia.
Kurczak w miodzie z czosnkiem — zaczynamy!
Filety z kurczaka płuczemy, odbłonowujemy i kroimy do miseczki na nieregularne kawałki wielkości 3–4cm. Jeśli dysponujemy filetami z kurczaka wstępnie zamrożonymi, to krojenie bardzo ułatwia delikatne rozmrożenie w mikrofalówce. Takie mięso nabiera “ziarnistości” i pomimo, że jeszcze zamrożone i sztywne, dość łatwo daje kroić się w kostkę. Później rozmrażamy je do końca na odpowiednim programie kuchenki mikrofalowej lub po prostu zostawiając na dłużej w lodówce.
Pokrojone (i już rozmrożone) filety z kurczaka doprawiamy ze szczególnym uwzględnieniem obfitej porcji suszonego czosnku, dodajemy miód, olej lub oliwę, soli dajemy niewiele i porządnie wszystko mieszamy. Zostawiamy w lodówce do “przegryzienia” na ok. 1 godzinę. Na koniec zawartość miseczki smażymy na szybkim ogniu na patelni do zrumienienia. Kurczak w miodzie z czosnkiem doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem parboiled i słodką surówką z sałaty.
Smacznego!

Inni trafili tutaj szukając
- kurczak w miodzie i czosnku
- filet z kurczaka w miodzie
Jak dla mnie brzmi świetnie. Lubię mięsa w marynacie miodowej, a akurat drobiu takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Pozdrawiam!