Kremówka, której wykonanie Wam proponuję to bardzo pyszne ciasto na bazie ciasta biszkoptowego, przekładanego kremem budyniowym. Nie jest to ciasto light, ale podejrzewam, że ma nieco mniej kalorii niż analogiczny kawałek tradycyjnej kremówki.
Składniki ciasta biszkoptowego
- 6 jajek,
- 180 g mąki pszennej,
- 180 g cukru kryształu (może być puder — łatwiej się miesza),
- 1 łyżeczka kakao (dla nadania ciemniejszego koloru),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę kremówkową
- 1 l mleka,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 duży cukier wanilinowy,
- 1 laska wanilii (lub drugi cukier wanilinowy),
- 2 żółtka,
- 6 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 kostka miękkiego masła.
Masa kremówkowa
Przygotowanie biszkoptowej kremówki zaczniemy od gotowania gęstego budyniu, ponieważ musi zupełnie przestygnąć przed zmiksowaniem. Do garnka wlewamy 750 ml (ok. 3 szklanki) mleka, wsypujemy cukier kryształ i 2 żółtka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i ze środka wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i pozostałość strąka dodajemy do mleka. Można też dodać szczyptę soli, dla podkreślenia smaku masy.
Mleko gotujemy z powyższymi składnikami. Gdy zacznie wrzeć, wyciągamy zeń torebkę nasienną wanilii, wlewamy obydwa gatunki mąki, rozbełtane w pozostałej części mleka i dość intensywnie mieszamy, gotując jeszcze ok. 1–2 minuty. Budyń powinien bardzo zgęstnieć. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia, a nawet możemy wystawić na balkon do wyziębienia (akurat gdy piszę te słowa, jest jesień).
Po wystudzeniu co najmniej do temperatury pokojowej (a najlepiej nieco niższej), budyń miksujemy z rozmiękłą kostką masła na pulchną masę kremówkową. Budyń przed zmiksowaniem proponuję pociachać na mniejsze kawałki, bo jest pierońsko twardy.
Ciasto biszkoptowe
Przygotowanie ciasta biszkoptowego zaczynamy od rozgrzania piekarnika do ok. 190ºC i oddzielenia białek od żółtek. To ostatnie musimy zrobić bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka nam się dobrze nie ubiją. Białka ubijamy mikserem (albo trzepaczkami, jeśli ktoś nie ma lub woli prace fizyczne) na sztywną pianę. Gdy ją uzyskamy, ubijając nadal, powoli dosypujemy cukier, a następnie — po jednym — dodajemy żółtka. Powinniśmy uzyskać puszystą, jednorodną, drobnopęcherzykową pianę o kremowej barwie.
Pianę mieszamy delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, wylewamy do formy (tortownica 22 cm nadaje się jak najbardziej) i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Kremówka z biszkoptem
Kroimy biszkopt. Mnie udało się na 4 nie za cienkie krążki. Każdy spód biszkoptowy smarujemy dokładnie częścią masy budyniowej, nakładamy kolejny krążek i powtarzamy operację. Kremówkę z zewnątrz przyozdabiamy wedle własnego uznania. Smacznego!
Inni trafili tutaj szukając
- Biszkopt z masami
ooo uwielbiam to ciacho 🙂 sama nie robię ale za to moja mama robi najlepsze na świecie 🙂
to moje ulubione ciasto 🙂 kremówka <3