Potrawka z kurczaka z serkami ziołowymi to danie wybitnie proste, ale jednocześnie smaczne, dość ciężkostrawne. Potrafi zaklajstrować więc nie dziwmy się, jeżeli nie damy rady zjeść porcji za pierwszym podejściem. Coś dla łasuchów.
Za przepis w tym miejscu chciałbym podziękować Małgorzacie, która przedstawiła mi jego pierwotną wersję. Przyznam, że z początku wydał mi się dziwny, no bo jak tu łączyć mleko z mięsem? Pomimo moich obaw okazało się jednak, że taka ziołowa potrawka z kurczaka jest bardzo smaczna, a co najważniejsze bardzo szybka w wykonaniu. Poniżej prezentuję nieco zmodyfikowaną wersję, przygotujmy więc sobie odpowiednie…
Składniki
- ok. 200g filetów z kurczaka (mogą być w kawałkach),
- 2 dowolne serki topione, najlepiej ziołowe, po ok 100g każdy,
- 1 szklanka mleka,
- zioła prowansalskie,
- 150–200g makaronu świderki,
- sól i pieprz mielony, świeży oraz czosnek granulowany,
- olej uniwersalny do smażenia.
Przygotowujemy ziołową potrawkę z kurczaka
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już zacznie wrzeć, zabieramy się za kuraka. Filety z kurczaka tniemy na spore kawałki, takie o wielkości mniej więcej połowy kciuka. No, zależy jakie ktoś ma dłonie, ale że ja (jak na faceta) mam raczej zgrabne, to myślę, że Panie spokojnie mogą trzymać się tego rozmiaru. Kurczaka wrzucamy na patelnię, podlewamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem — tego ostatniego nie musimy żałować — i smażymy, aż zmienią kolor z różowo-czerwonego na biały. Możemy je delikatnie, ale na prawdę delikatnie przyrumienić.
Smażąc dalej dodajemy serki topione, o ile to możliwe rozdrabniając je na kawałeczki — szybciej się rozpuszczą. Po krótkiej chwili dolewamy też mleko i całość zasypujemy obficie ziołami prowansalskimi (czubata łyżeczka — dwie powinny wystarczyć). Potrawka z kurczaka musi sobie teraz przez chwilę pobulkać, aż zgęstnieje. Zawartość patelni mieszamy co jakiś czas aby uniknąć przypalenia. W międzyczasie makaron ugotowany “al dente” (odrobinę twardawy) odlewamy. W żadnym razie nie przelewamy zimną wodą, nie hartujemy ani nie odczyniamy żadnych innych, dziwnych uroków. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy nam wyszedł zbyt słony — wtedy można.
Na koniec makaron i ziołowy sos mięsny nakładamy do talerzy/miseczek. Taka potrawka z kurczaka najlepiej wygląda przyozdobiona świeżymi ziołami np. jak na zdjęciu.
Smacznego!

- filet z kurczaka — 20dag
- serki topione, ziołowe — 2szt. po 10dag
- mleko krowie — 200–250ml
- zioła prowansalskie
- makaron świderki — 15–20dag
- sól i pieprz mielony, świeży oraz czosnek granulowany
- olej uniwersalny