Sałatka śledziowa na naszym stole gości dość często, tuż obok sałatki jarzynowej. Być może wynika to z tego, że obydwie sałatki przyrządza się w podobny sposób i wykonanie dwóch sałatek zamiast jednej nie nastręcza wybitnych trudności. Najbardziej odczuwalną różnicą jest dodatek solonych śledzi, nadających sałatce śledziowej bardzo charakterystyczny, rześki smak i aromat.
Sałatka śledziowa jest bardzo uniwersalna — równie dobrze spełnia rolę “zagrychy” do napojów procentowych, jak i świetnie smakuje na śniadanie, rozsmarowana na kanapkach.
Sałatka śledziowa — składniki
- 6 matiasów,
- 6 niedużych ziemniaków,
- 6 mniejszych korniszonów,
- 6 jajek (M‑ek),
- 1 niewielka cebula,
- 2 czubate łyżki stołowe dobrego majonezu,
- świeżo mielony czarny pieprz i w razie potrzeby odrobina warzywka.
Śledzie należy opłukać, zalać ok 1l wody i wymoczyć przez kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, żeby były gotowe na rano. Jest to konieczne, ponieważ matiasy dostępne w handlu to śledzie solone i tę przyprawę trzeba z nich jakoś “wyciągnąć”, żeby sałatka śledziowa nie wyszła zbyt słona.
Ziemniaki dokładnie płuczemy (możemy je nawet umyć szczoteczką) i gotujemy w mundurkach, czyli bez obierania. Unikamy gotowania w ten sposób ziemniaków, które są już zielone i/lub zaczęły kiełkować (kulować), ponieważ zawierają solaninę, która jest toksyczna dla organizmu. Po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaki obieramy — z powodzeniem poradzimy sobie paznokciami. Jajka gotujemy na twardo i po ugotowaniu również obieramy ze skorupek. Cebulę obieramy z łupin, a żeby sałatka śledziowa była delikatniejsza, korniszony również możemy obrać ze skórki.
Gdy już wszystkie składniki mamy przygotowane, cebulę siekamy najdrobniej jak potrafimy, zaś pozostałe składniki kroimy na drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm. W miseczce mieszamy wszystko delikatnie z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Jeśli sałatka śledziowa wyszła za mało słona dodajemy niewielką ilość warzywka.
Smacznego! Jeśli podoba Ci się przepis daj proszę łapkę w górę 🙂

- 6 matiasów
- 6 niedużych ziemniaków
- 6 mniejszych korniszonów
- 6 jajek (M‑ek)
- 1 niewielka cebula
- 2 czubate łyżki stołowe dobrego majonezu
- świeżo mielony czarny pieprz i w razie potrzeby odrobina warzywka
Inni trafili tutaj szukając
- sałatka z matiasów przepisy
- sałatka z matiasów
Brak słów:) przepyszna, właśnie ją pochłaniam:) Dziękuje za przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂
właśnie kupiłam matiasy i zrobię z młodymi ziemniaczkami,już wiem ‚że będą dobre