Pizza z salami, cebulą i czosnkiem to druga propozycja na pizzę pojawiająca się w tym cyklu. Tym razem pizza będzie ostra, ale bez przesady.
Bazą do pizzy będzie ciasto przygotowane według tego przepisu na spód do pizzy.
Pizza z salami — składniki
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1–2 łyżki ziół prowansalskich,
- 100–150 g ulubionego salami (jeśli będzie z pieprzem — nie będzie źle 😉 ),
- 1–2 średnie cebule,
- 2–3 duże ząbki czosnku,
- 3–4 pikantne korniszony z chilli,
- ok. 150 g żółtego sera,
- świeżo mielony, czarny pieprz, a jeśli potrzebujemy mocniejszych wrażeń, także ostra papryka w proszku.
Spód do pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi. Pizzę obkładamy po kolei: krojonym w plasterki salami, obraną i pokrojoną w wąskie talarki cebulą, siekanymi ząbkami czosnku i krojonymi w plastry pikantnymi korniszonami. Jeśli chcemy, możemy z zalewy octowej ogórków wydłubać nieco chilli, posiekać je i również rozrzucić po pizzy (chociaż jest trochę łykowate).
Pizzę przyprawiamy dość obficie pieprzem i jeśli lubimy, suszoną, sproszkowaną ostrą papryką. Na wierzch sypiemy grubo tarty żółty ser. Pizze zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200ºC przez 20–25 min. Taka pizza z salami nie wychodzi może jakaś strasznie ostra, ale jednak…
Smacznego!

Porcji: 2
uwielbiam pizze, ta również wygląda przepysznie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do nas