Czosndog to jedna z wielu wariacji hot-doga, oparta na bagietce czosnkowej. Ten rodzaj zapiekanki stał się ostatnio popularny za sprawą jednego z największych portali społecznościowych w Polsce. Co jednak, gdy bagietki czosnkowe w najbliższym sklepie z chrząszczem w logo się skończyły, a my doświadczamy chcicy na czosndoga?
W przypadku braku bagietki czosnkowej trzeba sobie radzić inaczej. Naszego czosnkowego hot-doga zrobimy na bazie zwyczajnego sztangla, czy tam innej, podłużnej, bułki paryskiej, masła i czosnku. Na osłodę będzie podwójnie parówkowy, z obfitą warstwą sera.
Składniki na hot-doga typu czosndog
- 1 sztangiel lub bułka paryska,
- 2 parówki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czubata łyżeczka do herbaty miękkiego masła,
- 2–3 plastry żółtego sera, najlepiej typu Podlaski lub Edamski,
- 1 czubata łyżka stołowa prażonej cebulki (nie musi być, ale jest pycha),
- trochę majonezu oraz szczypiorek lub zielona cebulka do posypania.
- Sztangiel kroimy wzdłuż, tak jak zazwyczaj leży (płaską częścią na desce do krojenia), ale nie docinając do spodu, aby obydwie części były nadal połączone.
- Ugniatamy wnętrze sztangla palcami, tak żeby utworzyły się dwie kieszonki na parówki. Będzie ciężko. Zwłaszcza jeśli używamy świeżej bułki paryskiej, nie za bardzo będzie chciała się poddać.
- Wnętrze sztangla smarujemy rozmiękczonym masłem i wcieramy weń przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Na spodzie otrzymanych wcześniej kieszonek układamy podłużne plastry sera.
- Pomiędzy kieszonkami, na połączeniu obydwu połówek pieczywa sypiemy prażoną cebulkę.
- W kieszonkach układamy dwie obrane z folii parówki, każdą przesuniętą wzdłuż sztangla w inną stronę.
- Na parówkach i pieczywie układamy plastry sera. Wzór może być dowolny. Ja zrobiłem serowe “iksy”.
- Czosndoga zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 15–20 min. bez termoobiegu.
Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika studzimy ją nieco przez kilka minut. Następnie wierzch smarujemy obficie majonezem i posypujemy siekaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem. Smacznego!