Racuchy z serem i rodzynkami to dość treściwe, proste jedzenie. Dzięki dodatkowi twarogu, bogatego w białko, te placki serowe stanowią doskonałą propozycję na niewymagający obiad.
Standardowe racuchy z jabłkami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej — niewielkie placuszki drożdżowe z jabłkami krojonymi na drobne kawałki, smażone na dość głębokim oleju na rumiany kolor. Coś pysznego, ale i to może się znudzić. Poniżej prezentuję racuchy nieco “egzotyczne”, bo wcześniej się z takimi racuchami nie spotkałem, a na pomysł przyrządzenia ich w ten sposób wpadłem, gdy naszła mnie chętka na obiad na słodko.
Składniki na rozczyn drożdżowy
- 50g drożdży piekarniczych,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 300ml mleka,
- 5–6 czubatych łyżek mąki pszennej 650.
Składniki na ciasto racuchowe
- 100–150g twarogu,
- 3–4 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 czubate łyżki otrębów pszennych,
- 1 jajko (przynajmniej M‑ka),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- szczypta soli morskiej,
- garść rodzynek,
- olej uniwersalny do smażenia.
Robimy racuchy z serem
W pierwszej kolejności zabieramy się za rozczyn drożdżowy. Do sporego naczynia (żeby nam rozczyn nie wybiegł) rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem trzcinowym i dokładnie rozcieramy. Gdy są już delikatnie wilgotne, dolewamy mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłego, dosypujemy mąki pszennej i dokładnie mieszamy starając się rozdrobnić grudki. Taką miksturę zostawiamy w cieple do podwojenia — potrojenia objętości.
Gdy rozczyn drożdżowy nam już urósł, co nie trwa zazwyczaj dłużej niż kilkanaście minut, dodajemy rozdrobniony biały ser, mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy i wanilinowy, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy ciasto na racuchy przez kilka chwil pod koniec dosypując rodzynek. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, w międzyczasie przygotowując patelnię do smażenia z konkretną warstwą oleju (ok. 0,5cm).
Gdy ciasto podwoi objętość, na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką płaskie kleksy i racuchy z serem smażymy na rumiano z obydwu stron (po ok. 2min każda). Zdjęte z patelni racuchy odkładamy do odsączenia na rozłożonym na talerzu papierowym ręczniku. Ten ostatni trzeba dość często zmieniać, bo racuchy wpijają ogromne ilości oleju.
Jeśli lubimy nietypowe połączenia, ciasto na racuchy z serem możemy wzbogacić siekaną bazylią — fantastycznie się komponuje!
Smacznego!
