Ciasto Reagan to lżejsza odsłona dobrze wszystkim znanego murzynka, czyli ciasta czekoladowego. Na tle murzynka wyróżnia się delikatnością i zawartością świeżych jabłek.
Przepis na ciasto Reagana
Specjalistką od tego ciasta jest moja luba, która uraczyła mnie tym, co znajdziecie poniżej na zdjęciu. Poniżej widnieje też lista składników ciasta, skrzętnie wykradziona z zeszyciku, w którym była zanotowana.
Składniki
- 210 g mąki pszennej,
- 135 g cukru kryształu,
- 180 g mleka 3,2%,
- 85 g oleju rzepakowego,
- 18 g kakao,
- 3 jajka M‑ki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ok. 350 g jabłek (3–4 szt.),
- opcjonalnie (jak na obrazku niżej) — dodajemy garść obranych i pociętych orzechów włoskich.
Krok po kroku
- Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek dokładnie mieszamy, np. mikserem.
- Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki; talarki, kostka — wybór należy do Was 🙂
- Ciasto mieszamy delikatnie z jabłkami (żeby się za bardzo nie pokruszyły) i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto Reagana pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 40 minut.
Wartości odżywcze ciasta Reagana
Ciasto po upieczeniu waży ok. 1050 g i ma 2590 kcal (jeśli dodamy orzechów, trochę więcej). Oznacza to, że ciasto reagan dostarcza ok. 250 kcal/100 g. Większość energii pochodzi z węglowodanów, reszta z tłuszczy, a o białkach nie warto wspominać w tym przypadku 😉 W końcu łakocie jemy dla przyjemności, a nie po to, żeby się dobrze odżywić. Smacznego!

- 210 g mąki pszennej 650
- 135 g cukru kryształu
- 180 g mleka 3,2%
- 85 g oleju rzepakowego
- 18 g kakao
- 3 jajka M‑ki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 350 g jabłek (3–4 szt.)
- opcjonalnie (jak na obrazku niżej) — dodajemy garść obranych i pociętych orzechów włoskich.
muszę tego wypróbować bo mam jakiś nieco inny, średnio mi się udał jak robiliśmy w domu, może ten będzie lepszy 🙂
Wspaniały pomysł na ciasto 🙂 Można je u Ciebie zamówić ?
Przepyszne 🙂