Szybkie ciasteczka pomarańczowe pachną przepięknie i jeszcze lepiej smakują. To łatwy do przygotowania smakołyk, jeśli tylko dysponujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki ciasteczek pomarańczowych
- 2 szklanki mąki pszennej 650,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 jajka M‑ki,
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 nieduży słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 flakonika aromatu pomarańczowego.
Przepis na ciasteczka pomarańczowe jest banalny. Ze wszystkich powyższych składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Jeśli zbyt zwarte, dolewamy odrobinę oleju. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3–5 mm i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka. Możemy też urywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki i je rozpłaszczać.
Ciasteczka pomarańczowe pieczemy ułożone na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, w temperaturze ok. 200°C do delikatnego zarumienienia (ok. 10 min). Pamiętajmy, żeby nie zrumienić ich zbyt mocno, ponieważ wtedy pomarańczowy aromat ustąpi miejsca intensywnej goryczce mocno wypieczonego, kruchego ciasta.
Ciasteczka wychodzą dość słodkie, a posypane cukrem trzcinowym przed pieczeniem lub polukrowane zaraz po — będą jeszcze słodsze. Lukier możemy sporządzić na bazie niewielkiej ilości soku pomarańczowego i cukru pudru. Ciasteczka na zdjęciu powyżej są zupełnie zwyczajne 🙂 Jak wyglądają inne ciasteczka z posypką cukrową możecie zobaczyć w tym wpisie. Smacznego!
Ciasto porażka. Tłuste zakalcowe a odmierzylam dobrze proporcje. Wszystko w koszu nic nie wyszło. Nie polecam.
Przykro mi, że Ci nie wyszły 🙁 Te z powyższego przepisu można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Ciasteczka na zdjęciu robione wczoraj: po lewej — z patelni (opiekane 3 min. z każdej strony), po prawej — z piekarnika (zrumieniły się po ok. 15 min.)