Kruche ciasteczka bez pieczenia… w typowy sposób, czyli w piekarniku. Ten pyszny smakołyk będzie nam wyrastać i rumienić się wprost na patelni. Smakiem odrobinę podchodzą pod słodkie proziaki. Są przepyszne.
Pierwotny przepis znajdziecie na blogu Arabeski, natomiast poniżej zamieszczam moją trochę zmodyfikowaną wersję. Potrzebne będą…
Składniki na kruche ciasteczka
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 jajka (M‑ki wystarczą),
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół flakonika aromatu migdałowego,
- konkretna garść rodzynek.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy na stolnicy na dość zbite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy z niego niewielkie krążki, które smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu i bez przykrycia) po kilka minut z każdej strony. W tym czasie kruche ciasteczka ładnie sobie pęcznieją. Dobrze “usmażone” powinny wyglądać tak jak na zdjęciu.
Takie kruche ciasteczka bez pieczenia są bardzo aromatyczne i świetnie nadają się na szybki deser. Smacznego!

Inni trafili tutaj szukając
- ciasta bez pieczenia
hej, właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Smacznego Omlecie 😉
Czy można dodać do nich kakao? 🙂
Nie mam zielonego pojęcia, ale pewnie wyjdą dobre 🙂
Ale ekstra! Szukałam właśnie czegoś takiego