Leczo z cukinią i kiełbasą to sycące i rozpowszechnione ragoût warzywne. W tym przepisie zamiast smalcu użyłem masła, przez co nasz obiad z cukinią będzie jeszcze bardziej wyborny.
Podstawą każdego leczo są papryka i pomidory, nadające mu charakterystyczny smak. Zazwyczaj poleca się stosowanie papryk w różnych kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. W tym przepisie ograniczymy się do stosowania najłatwiej dostępnej papryki czerwonej oraz koncentratu pomidorowego, przez co leczo z cukinią i kiełbasą będzie proste do przyrządzenia.
Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą
- ok. 450 g papryki (4 większe sztuki),
- 2 x 190 g koncentratu pomidorowego (2 słoiczki),
- ok. 1 kg cukinii (jedna duża),
- 300 — 400 g cebuli,
- ok. 0,5 kg Kiełbasy Podwawelskiej lub podobnej (więcej w tekście),
- 50 g masła ekstra,
- ok. 300 ml wody (może być szklanka).
Przyprawy do leczo
- 4 ząbki czosnku,
- 2–3 czubate łyżeczki warzywka,
- 2 płaskie łyżeczki oregano,
- 2 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej,
- sól morska,
- cukier trzcinowy,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Jaka kiełbasa do leczo?
Jeśli zastanawiamy się jaka kiełbasa do leczo będzie najlepsza, już spieszę z odpowiedzią. Kiełbasa do leczo powinna być dość mięsna, gdyż to dzięki niej leczo stanie się samodzielną potrawą. Bez wędliny leczo to głównie węglowodany i tłuszcze, zaś dodatek kiełbasy sprawi, że potrawa dostarczy również białka. Jednocześnie kiełbasa do leczo nie powinna być zbyt droga, ponieważ jest składnikiem, który poddamy obróbce termicznej i późniejszemu duszeniu, więc jej smak i konsystencja znacząco się zmienią.
Polecam lepsze wersje kiełbas, które nadają się do smażenia i pieczenia: podwawelską, śląską i tym podobne. Mam nadzieję, że taka odpowiedź na pytanie jaka kiełbasa do leczo, jest wyczerpująca.
Przepis na obiad z cukinią — gotujemy leczo
- Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, doprawiając solą i cukrem, a gdy już cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni, dodajemy umyte, pozbawione gniazd nasiennych i szypuł oraz pokrojone w kostkę papryki. W tym momencie może być problematycznie, jeśli nie dysponujemy dość głęboką patelnią, ponieważ wymieszanie składników bez rozsypywania może graniczyć z cudem. Po kilku minutach smażenia objętość składników się zmniejszy i będzie łatwiej mieszać. Będzie to też oznaczać, że pora na kolejny etap przygotowywania leczo z cukinią i kiełbasą.
- Zawartość patelni przesypujemy do sporego garnka, podlewamy wodą i dusimy na niewielkim ogniu. W międzyczasie umytą cukinię kroimy w kostkę. Jeśli skórkę cukinii da się bez problemu pogryźć na surowo, darujmy sobie obieranie — podczas duszenia zmięknie jeszcze bardziej. Zawartość garnka doprawiamy warzywkiem, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz wciskamy ząbki czosnku. Leczo dusimy przez ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu.
- Do lecso dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano i dusimy jeszcze 5 — 10 min.
Gotowe leczo z cukinią i kiełbasą podajemy gorące. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem, choć nie jest on konieczny, żeby się najeść. Leczo jest najlepsze następnego dnia… o ile jeszcze coś zostanie 😉 Smacznego!
Idealny obiad! Lub kolacja dla całej rodziny. 🙂
Zapraszam na nowy post! 🙂
leczo robię bardzo często ale mniej więcej w koniec lipca / sierpniu kiedy mam swoją cukinię na działce 🙂 teraz jakoś średnio już 🙂 ale leczo jest super 🙂
Czy koncentrat pod koniec dodajemy sam, czy rozrobiony szklanką‑2 wody? Z przepisu wydaje się, że bardzo mało wody mamy do duszenia, a trakcie ona jeszcze paruje + te 2 słoiczki koncentratu pod koniec.…? Proszę o doprecyzowanie:)
Wodę jak najbardziej można uzupełniać w trakcie duszenia, jeśli zajdzie taka potrzeba, a nawet dodać nieco więcej. Leczo z proporcji jak powyżej powinno wyjść dość gęste (takie lubię). Koncentratu z tego co pamiętam, nie rozrabiałem, ale i tu nic nie stoi na przeszkodzie, aby tuż przed dodaniem nieco go rozwodnić. Nawet wymieszany 1:1 z wodą po podgrzaniu powinien nieco stężeć.