Dziś pierwsza propozycja kompozycji składników na pizzę — pizza z szynką, papryką i ogórkiem, zapiekana pod kołderką z tartego, wędzonego sera.
Przygotowujemy ciasto na pizzę według tego przepisu.
Składniki do pizzy
- 4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,
- 1 małą garść ziół prowansalskich,
- 100–150 g szynki, krojonej w plastry,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 3–4 korniszony,
- ok. 150 g żółtego, lekko podwędzanego sera (zwykły też może być, ale wędzony lepiej się komponuje),
- świeżo mielony, czarny pieprz i pieprz ziołowy.
Ciasto na pizzę smarujemy w miarę równomiernie koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi. W tym miejscu, możemy je też skropić lekko oliwą i/lub posypać kurkumą, która doda nieco korzennego charakteru. Ale nie każdy lubi, więc nie znajdziecie ich na liście składników.
Spód do pizzy obkładamy składnikami: szynką, krojonymi w talarki korniszonami i papryką. Całość posypujemy wedle uznania obydwoma rodzajami pieprzu i startym na grubych oczkach tarki, żółtym serem.
Tak przygotowana pizza z szynką ląduje w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC na 20–25 min. Po tym czasie możemy zajadać się, pysznym, aromatycznym, gorącym posiłkiem 🙂 Najlepiej, jeśli ser się lekko przyrumieni, wtedy pizza nabierze dodatkowego aromatu.
Smacznego!
Bardzo apetyczna. Z korniszonkami jeszcze nie robiłam, fajny pomysł.