Oponki — niezdrowe, tuczące, stresujące, ale nieziemsko pyszne. Rodzaj ciasta bez pieczenia, z kruchą, zrumienioną skorupką i miodnie rozpływającym się wnętrzem. Daj się skusić na mini pączki z dziurką.
Przepis na pączki zaczerpnąłem z bloga Arabeski. Eksperymentując, odrobinę go zmodyfikowałem. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników we właściwych proporcjach, wtedy nasze ciasto bez pieczenia wyjdzie przepyszne.
Składniki na pączki — oponki
- 200g mąki pszennej 650,
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g margaryny palmy,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 duży cukier waniliowy (32g),
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego,
- szczypta soli morskiej (tak dosłownie na czubek łyżeczki),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko kurze,
- olej rzepakowy do smażenia (sporo),
- cukier puder do posypania.
Ze wszystkich składników na pączki zagniatamy jednorodne ciasto. Margarynę, warto albo wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby zmiękła w temperaturze pokojowej, albo zmiękczyć w kuchence mikrofalowej. Ciasto na pączki — oponki rozwałkowujemy na grubość 3–5 mm i szklanką wycinamy krążki, a wewnątrz nich niewielkie dziurki, np. naparstkiem. My używamy w tym celu… plastikowej rurki od papieru do faksu.
Oponki smażymy na grubej, przynajmniej centymetrowej, warstwie, mocno rozgrzanego na patelni oleju, na rumiany, złocistobrązowy kolor z obydwu stron. Po usmażeniu odsączamy na rozłożonym na talerzu papierowym ręczniku, lub białym papierze toaletowym. Pączki smażą się bardzo szybko, więc warto uważać, aby ich nie przypalić. Przy przekładaniu ich na drugą stronę i ściąganiu z frytury, doskonale sprawdzają się dwa patyczki do szaszłyków.
Usmażone i osączone pączki — oponki posypujemy obficie cukrem pudrem i podajemy do pysznej kawy 🙂 Smacznego!

- 20 dag mąki pszennej 650
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g margaryny palmy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 duży cukier waniliowy (32g)
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko kurze
- olej rzepakowy
- cukier puder
Uwielbiam takie oponki.
Te smakowicie wygląda 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
piękne oponki! 🙂