Pożywny tort truskawkowy na spodzie biszkoptowym z puszystą masą stworzoną na bazie bitej śmietanki. Dzięki dodatkowi serka Mascarpone dostarczy sporo energii, więc nieźle nadaje się na słodkie śniadanie.
Składniki na tort truskawkowy
- 0,75–1 kg truskawek,
Składniki na ciasto biszkoptowe
- 3 jajka kurze M‑ki,
- 90 g cukru pudru,
- 90 g mąki pszennej 650,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy lub inny rodzaj kuchennego tłuszczu oraz bułka tarta.
Składniki na krem
- 250–330 g śmietanki 30–36%,
- 2 x 250 g serka Mascarpone,
- 2 czubate łyżki stołowe cukru pudru.
Przygotowanie tortu zaczynamy od wykonania ciasta biszkoptowego.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ręcznymi trzepaczkami lub mikserem na puszystą, sztywną pianę.
- Stale ubijając, do piany powoli dosypujemy cukier puder, a gdy się roztrzepie, dodajemy po jednym żółtku.
- Otrzymaną gładką, kremową pianę z białek mieszamy delikatnie, ale dokładnie z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w piekarniku do zrumienienia i tzw. suchego patyczka w temperaturze ok. 200°C.
Przygotowanie kremu na tort truskawkowy rozpoczynamy od ubicia śmietanki z cukrem pudrem. Jeśli dysponujemy bardzo kwaśnymi truskawkami, ilość cukru możemy nawet podwoić.
- Słodką śmietankę ubijamy, najlepiej mikserem na wolnych obrotach, do momentu, gdy zrobi się dość sztywna, nie za długo, ponieważ wtedy zacznie oddzielać się maślanka.
- Do ubitej śmietanki dodajemy serek Mascarpone i masę krótką chwilę dokładnie miksujemy.
Przygotowanie tortu truskawkowego zaczynamy od zadbania o owoce.
- Truskawki dokładnie płuczemy, szypułkujemy i kroimy na 2–4 części.
- Na wystudzony spód biszkoptowy nakładamy niezbyt grubą warstwę masy z bitej śmietany i serka Mascarpone.
- Układamy warstwę kawałków truskawek.
- Pozostałą część masy układamy grubą warstwą na truskawkach i obsmarowujemy brzegi tortu, starając się uzyskać ładny, cylindryczny kształt.
- Wierzch i boki tortu obkładamy truskawkami.
Gotowy tort truskawkowy wstawiamy na 1 godzinę do lodówki (będzie lepiej zachowywał kształt podczas krojenia), porcjujemy i podajemy. Smacznego 🙂
Mniam! Wygląda przepysznie ;)!