Serniczki drożdżowe to ciastka mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak męczyłem mamę, żeby znów je upiekła: serowe poduszeczki znikały w zastraszającym tempie. Drugim moim ulubionym wypiekiem były rogaliki z marmoladą. A co by się stało, gdyby te dwa łakocie połączyć w jedno? Przed Wami rogaliki drożdżowe z serem.
Podstawą rogalików jest ciasto drożdżowe, zbliżone konsystencją do ciasta na pizzę, ale o wiele słodsze. Proporcje składników na ciasto przedstawiają się następująco:
- 3 szklanki mąki pszennej 650,
- 1/2 szklanki dość ciepłego mleka,
- 1/4 (czyli 25 g) kostki drożdży,
- 2 jajka M‑ki,
- 5 łyżek cukru trzcinowego,
- 5 łyżek oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- porządna szczypta soli.
Zaczyn drożdżowy
Z części powyższych składników najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Pokruszone drożdże rozcieramy 3 łyżkami cukru trzcinowego, mieszamy z 1/2 szklanki ciepłego mleka i ok. 3/4 szklanki mąki pszennej. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Jeśli ciepłego miejsca nie mamy, wystarczy że miskę z zaczynem postawimy na garnku wypełnionym częściowo bardzo ciepłą wodą. Takie rozwiązanie działa cuda, choć jeśli drożdże są świeże, nie będą potrzebowały udziwnień. Poradzą sobie w temperaturze pokojowej.
Ciasto na rogaliki drożdżowe z serem
Po ok. kwadransie wyrastania do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy niezbyt zwarte, miękkie ciasto. Powinno być ciut luźniejsze od ciasta na pizzę i odklejać się od ręki. Jeśli tak się nie dzieje, możemy dodać nieco oleju i/lub dosypać mąki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Nadzienie serowe do rogalików
- 1/2 kg pełnotłustego twarogu,
- 4 czubate łyżki cukru kryształu,
- 2 torebki (ok. 30 g) cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- odrobina mleka.
Powyższe składniki dokładnie mieszamy na jednorodną pastę. Obecność mleka nie jest obowiązkowa i zależy od mokrości sera. Nadzienie serowe nie powinno być zbyt lejące, żeby nie utrudniało kształtowania rogalików.
Lepimy i pieczemy rogaliki
Ciasto drożdżowe dzielimy na 8 równych porcji. Najprościej uturlać sobie wałeczek, przekroić go na 2 części, później każdą tniemy znowu na 2 i jeszcze raz to samo. Z każdej części ciasta robimy w miarę równą kulkę i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 mm. Placki tniemy (nożem, radełkiem) na 8 trójkątnych części (tak jak pizzę). Przy brzegu każdej układamy łyżeczkę nadzienia serowego i zawijamy pojedynczo do środka uzyskując rogale.
Można też farsz serowy rozsmarować na całym kawałku i zawinąć uzyskując rogala — roladkę. Niestety mają skłonność do niedopiekania się w środku, choć bardzo interesująco wyglądają.
Rogaliki drożdżowe z serem układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20–30 min. Za bardzo nie zwiększają rozmiarów, więc można je upakowywać dość ciasno, zostawiając prześwit na grubość kciuka. Wierzch rogalików tuż przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym białkiem jaja. Pieczemy w temperaturze 190–200ºC do zrumienienia, przez ok. 20 min.
Pozostaje mi życzyć Wam udanych rogali i smacznego! 🙂
Pycha! Ja dziś upiekłam takie bez dodatków:)