Makaron z sosem mięsnym to znakomita potrawa, którą lubię sobie zaserwować na ciężką kolację, zwłaszcza gdy wiem, że czekają mnie jeszcze długie godziny “siedzenia”, zanim pójdę spać. Taki makaron z mięsem i pieczarkami potrafi dać niezły zastrzyk kalorii rozłożony w czasie.
Pierwsze warianty takiego posiłku jadałem jeszcze na studiach, kiedy czasu, albo motywacji do upichcenia czegoś bardziej skomplikowanego, zawsze brakowało. Makaron z sosem okazywał się wybawieniem — szybko, dość tanio, nawet jak na studencką kieszeń, no i zapychał na jakiś czas. Jednym z podstawowych składników były wtedy gotowe sosy czy zupki grzybowe do kupienia w większości supermarketów. Na szczęście odszedłem od zwyczaju dodawania takich specjałów, a poniżej prezentuję bardziej odżywczą wersję. Zupek chińskich brak, ale potrzebne będą następujące…
Składniki
- 150–200g makaronu świderki (może być inny kształt, nawet spaghetti),
- ok. 200g filetów z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 250g pieczarek,
- 2–3 łyżki śmietany, najlepiej 18% lub 200ml mleka 3,2%,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- sos sojowy lub w ostateczności przyprawa “maggi”,
- warzywko, sól i pieprz mielony, świeży oraz cukier brązowy,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek oraz łyżka masła,
- woda.
Przygotowujemy makaron z sosem mięsnym
Makaron świderki gotujemy al dente w odpowiedniej ilości lekko osolonej wody (tak ze 2–3x więcej niż makaronu). Gdy już się ugotuje odlewamy wodę. W żadnym razie nie płuczemy makaronu — sos będzie się lepiej trzymał.
W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałeczki, oprószamy przyprawą do mięsa mielonego i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na lekko rumiany kolor.
Gdy kurczak zaczyna się smażyć, obieramy i szatkujemy cebulę. Możemy ją pociąć w grubsze kostki, paski, albo nawet w talarki (uwaga na palce!) — wtedy będzie co pogryźć. Doprawiamy szczyptą soli. Cebulę zasmażamy w rondelku na złocisty kolor na maśle z olejem. Nie polecam takiego połączenia na co dzień — masło rozkłada się w wysokiej temperaturze tracąc zupełnie swoje prozdrowotne właściwości — ale myślę, że raz na jakiś czas można sobie na taki wybryk pozwolić. Pod koniec smażenia, gdy cebula się już dobrze zeszkli, dosypujemy szczyptę cukru brązowego
Do cebuli dorzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki, jeśli były większe lub możemy się pokusić o pokrojenie każdej pieczarki na 4–6 kawałków, jeśli były malutkie. Smażymy dalej, mieszając co parę minut, aż pieczarki puszczą sok i z białych staną się lekko brązowe. Powinny być nieco twardawe, ale nie tak chrupiące jak surowe.
Do rondelka z cebulą i grzybami wkładamy usmażoną pierś kurczęcą. Aby sos mięsny ładnie się trzymał potrzebujemy zalewę. Rozkłócamy szklankę wody z czubatą łyżką mąki pszennej i 2–3 łyżkami śmietany oraz płaską łyżeczką warzywka. Jeśli nie mamy śmietany to zamiast mieszaniny wody i śmietany możemy użyć mleka. Całość dolewamy do rondelka z sosem mięsnym i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, bo sos ma tendencję do przywierania. Zawartość rondelka powinna zgęstnieć do konsystencji śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka dajmy jej jeszcze chwilę popyrkać. Jeśli za gęsta — dolewamy odrobinę wody. Gotowy sos mięsny doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowym.
Makaron z mięsem i pieczarkami nakładamy do podgrzanych miseczek i podajemy.
Smacznego!
P.S. Taka potrawa najlepiej smakuje z surówką z marynowanej, czerwonej kapusty i cebuli (pół słoiczka kapusty, mała cebulka, warzywko, pieprz i olej rzepakowy do smaku).

- makaron świderki — 15–20dag
- filet z kurczaka — ok. 20dag
- cebula — 1szt, duża
- pieczarki — 25dag
- mąka pszenna — 1 czubata łyżka
- śmietana 18% — 2–3 łyżki
- przyprawa do mięsa mielonego
- sos sojowy
- warzywko, sól i pieprz mielony, świeży oraz cukier brązowy
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek i łyżka masła
- woda
Inni trafili tutaj szukając
- makaron z sosem mięsnym
- sos mięsny do makaronu