Trochę owoców morza raczej nikomu nie zaszkodzi, więc dzisiaj proponuję smażone krewetki koktajlowe z ryżem parboiled, prosto z patelni, posadowione na podsypce z różnokolorowych ziół.
Lekki obiad, który nadaje się również na kolację to kompozycja typowo “biedronkowa”, bo w tej sieci można dostać wszystkie niezbędne składniki. Oczywiście krewetki i towarzystwo, zdobyte w każdy inny sposób powinny być równie smaczne. Potrzebne będą…
Składniki
- 250 g krewetek koktajlowych (1 opakowanie),
- 100 g ryżu parboiled (1 woreczek),
- 150–200 g mieszanki sałatkowej,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól morska i warzywko.
Paczuszka mieszanki sałatkowej miała 180g i były w niej (podobno) liście różnej maści endywii, cykorii i rukoli. Tę ostatnią trudno pomylić z czymkolwiek ze względu na wyjątkowo intensywny, pikantno-gorzko-orzechowy smak. Mieszankę sałat, wypakowaną z foliowej torebki, starannie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i pozostawiamy do odcieknięcia.
Ryż parboiled gotujemy w takiej ilości wody, aby wpił ją całą. Doprawiamy do smaku warzywkiem. Ja używam ok. 1/2 łyżeczki. W międzyczasie przyrządzamy krewetki.
Z naszymi owocami morza postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta widniejącymi na opakowaniu, czyli na początek płuczemy je pod bieżącą wodą aż do rozmrożenia. Jeśli wolimy krewetki bardziej wodniste możemy nie rozmrażać ich do końca tylko jeszcze twarde poddać dalszej obróbce.
Na rozgrzane na patelni masło wsypujemy krewetki koktajlowe. Smażymy kilka minut. W zależności od tego czy krewetki puściły dużo soku, czy nie, możemy poczekać aż odparuje, albo użyć go po chwilowym zagotowaniu do doprawienia ryżu. Pod koniec smażenia do krewetek dosypujemy obrane ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki i jeszcze przez minutkę smażymy. Całość doprawiamy niewielką ilością soli.
Mieszankę sałat układamy na talerzach robiąc z niej “gniazdko”. W środek wsypujemy ryż, a na wierzch układamy smażone krewetki koktajlowe. Podajemy i szybko zjadamy, bo taki posiłek dość szybko stygnie. Smacznego!

Porcji: 2
- 250 g krewetek koktajlowych
- 100 g ryżu parboiled
- 150–200 g mieszanki sałat
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól morska i warzywko
Bardzo smaczny i lekki obiad 🙂
Bardzo pysznie wyglądająca propozycja krewetek, mniam 🙂
Zdrowe i smaczne jedzenie 🙂