Gofry z patelni przyrządzone według tego przepisu są pulchne, sycące, czerwone w środku, o delikatnie orientalno — korzennym zapachu. Takie placki są ciekawą alternatywą, gdy nasze śniadanie potrzebuje odmiany albo… jakimś cudem skończy się pieczywo, a nie ma akurat czasu na robienie zakupów.
Do tych gofrów nie polecę słodkiego nadzienia, bo smakują inaczej niż tradycyjne gofry, natomiast doskonałe będą wszelkie dodatki w formie wędlin, serów czy świeżych warzyw.
Składniki na gofry z patelni
- 300 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej 650,
- 50–100 g roztopionego masła,
- 2 jajka M‑ki,
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego,
- 1 płaska łyżeczka warzywka,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina świeżo mielonego, czarnego pieprzu i pieprzu ziołowego.
Wszystkie powyższe składniki miksujemy na jednorodne ciasto naleśnikowe. Gofry smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z powłoką nieprzywierającą; to ważne, ponieważ żeberka patelni wchodzą dość głęboko w ciasto i mogą utrudniać jego przewracanie. Z proporcji jak powyżej powinniśmy otrzymać 2 grube, prążkowane gofry.
Na gofry z patelni nakładamy ulubione dodatki. Na zdjęciu powyżej gofr został wzbogacony sałatą, szynką, serem żółtym, czerwoną papryką i ogórkami. Żeby zapewnić odpowiednią podaż białka na śniadanie, swoje miejsce w zestawie śniadaniowym znalazły też jajka sadzone. Smacznego!
Czy podoba Ci się ten przepis? Napisz w komentarzach 🙂
ooo ciekawy ten przepis 🙂 bardzo fajnie wyglądają i aż wypróbuję jak smakują 🙂
W domu mam gofrownicę z dezala i raczej w niej piekę gofry w słodkiej odsłonie, bo lubię sobie od czasu do czasu przypomnieć smak tego nadmorskiego deseru. Ale tym z patelni widzę też nic nie brakuje, może dzisiaj na kolację sobie takie przygotuje. Dzięki za pomysł 🙂