Przepis na ciasteczka serowe z cukrem jest prosty jak budowa cepa, za to same ciasteczka twarogowe wychodzą rewelacyjne. Ciasto delikatnie listkuje się w środku, jest trochę mięsiste po nagryzieniu, ale nim to nastąpi zęby przebijają się przez chrupiącą, cukrową posypkę, która rozpływa się słodyczą po całym podniebieniu.
Po dziś dzień te ciasteczka pozostają moimi ulubionymi. Powody są trzy: są niezbyt upierdliwe, dość pożywne i po prostu przepyszne 🙂 Świetnie komponują się z filiżanką kawy z mlekiem.
Składniki
- 200g mąki pszennej 650,
- 200g sera białego (najlepszy jest tłusty),
- 200g margaryny albo masła,
- cukier trzcinowy lub kryształ do udekorowania,
- szczypta soli.
Przepis na ciasteczka serowe z cukrem
Zagniatamy ciasto z mąki, twarogu i rozmiękczonej margaryny doprawiając niewielką szczyptą soli. Zamiast margaryny śmiało możemy użyć masła — ciasteczka serowe będą miały wtedy maślany smak. Teraz przychodzi najtrudniejszy moment — ciasto należy zawinąć w folię spożywczą (albo wrzucić do woreczka) i pozostawić do wychłodzenia, dojrzenia przynajmniej przez godzinę w lodówce. Najlepiej, gdybyśmy ciasto zostawili w niej nawet przez noc. Generalnie im dłużej ciasto dojrzewa — oczywiście bez przesady — tym bardziej się listkuje i ciasteczka serowe po upieczeniu wychodzą smaczniejsze. Możemy nawet podzielić porcję ciasta na dwie części i jedną zamrozić, używając jej np. za tydzień. Tak przy okazji, to jest to fajne rozwiązanie w przypadku niespodziewanych odwiedzin gości.
Gdy ciasto dobrze już przefermentuje, rozwałkowujemy je na grubość ok. 3–4 mm i wykrawamy zeń niewielkie ciasteczka. Jeśli nam się bardzo śpieszy, możemy użyć radełka i pociąć placek w rąby. Ciasteczka serowe “maczamy” bardziej wilgotną stroną w cukrze. Powinna utworzyć się jednorodna warstewka kryształków. Jeśli tak się nie dzieje i cukier odpada, stronę do pocukrzenia zwilżamy delikatnie wodą, albo roztrzepanym białkiem jajka (uwaga! bardzo zmienia smak ciasteczek).
Ciasteczka serowe układamy cukrem do góry na blasze i pieczemy na rumiany kolor w temperaturze ok. 175ºC. Mimo, że nie posiadają żadnych mineralnych dodatków spulchniających, rosną wspaniale 🙂 Po upieczeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego!

Inni trafili tutaj szukając
- ciasteczka serowe
- ciastka serowe
- ciasteczka serowe z cukrem
Rewelacja!!! Niebo w gębie. Na samą myśl ślinka mi cieknie. Polecam gorąco, są szybkie w przygotowaniu a uczta dla podniebienia nie do opisania 🙂 Najlepsze są zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe — mniam!
Dziś robiłam te ciasteczka- naprawdę rewelacyjne i szybkie ( nie liczac czasu dojrzewania ciasta) jeśli ktoś lubi ciasto francuskie naprawdę POLECAM!!! i jedna wg. mnie istotna sprawa, żeby ciastka wykrawać naprawdę na grubsze kawałaki- wtedy wyrosną na super grube i “zlistkowane”. Mam też pytanie czy jeśli podwoje ilość sera i mąki mogę dać mimo to 1 kostkę margaryny (250g) ? Bo nie wyobrażam sobie chyba dać 1/2 kg margaryny na cistka. Jak pani uważa? Z gory dzikuje za odpowiedz 🙂
Tak jak piszesz, jeśli ktoś woli bardziej listkujące się ciasteczka serowe, to lepiej robić grube, natomiast jeśli bardziej chrupkie — to cienkie. Z margaryną zawsze możesz poeksperymentować, chociaż ciasto prawdopodobnie będzie się kruszyć. Ale jeśli Ci się uda w ten sposób, to napisz proszę.
U nas te ciasteczka to prawdziwy hicior — zapas ciasta zawsze się mrozi 🙂
Pssst… nie jestem “panią” 😉
Uieklam przed wczoraj (o 22:00) z porcji 500g. Dzis do porannej kawy nie bylo juz ani sztuki. Maz uwielbia, szwagier z dziewczyna byli na kawie i rozniez, ale jest jedno ale.…sa strasznie uzalezniajace ile zrobie tyle zjemy w dzien badz dwa!!!!:)) a i mam pytanie z serii, jak dlugo moga sobie lezec takie ciasteczka? czasem czeka nas jakas impreza czy swieta i fajnie byloby moc je zrobic sporo wczesniej tak jak np pierniki ok 3–4tyg.…:)
Hehe… dokładnie takie są te ciasteczka 🙂 Ile poleżeć upieczone mogą — nie wiem, bo znikają równie szybko jak u Was, natomiast samo ciasto może leżeć zamrożone jakiś miesiąc, czy dwa.
Ile wychodzi sztuk z tego przepisu? czy można dodatkowo dodać cukier waniliowy?
W tej chwili nie pamiętam ile dokładnie wychodzi, bo ostatnio pieczemy ze znacznie mniejszych porcji, żeby się za bardzo nie obżerać 😉 Wydaje mi się, że było to ok. 50–60 szt. Z cukrem waniliowym jeszcze nie próbowałem 🙂 Chodzi Ci o dodanie go do cukru na wierzch, czy bezpośrednio do ciasta?
Bezpośrednio do ciasta 🙂
Do ciasta bezpośrednio cukier waniliowy.
Myślę, że też mogą być niezłe, chociaż istotą tych ciastek jest kontrast między serowym, niesłodkim ciastem, a miodną, cukrową posypką. Spróbuj, co Ci szkodzi? I koniecznie napisz jak wyszło 🙂
Zabieram się do roboty 🙂 Na pewno napiszę jak wyszły 🙂
Wyszły fantastyczne 🙂 pyszne 🙂 dodałam 2 cukry waniliowe i więcej sera. Tanie szybkie i bardzo proste 🙂 polecam 🙂
No to super 🙂 Muszę tak spróbować…
Sądze, że to nie był cukier waniliowy a wanilinowy czyli ulepszacz smaku w cukrzycy 🙂
Pewnie tak, ale i cukier waniliowy i wanilinowy, bez wątpienia są bardzo pyszne 🙂
Jeśli mroziłabym połowę ciasta to mam to zrobić już po tym jak ciasto poleży w lodówce czy od razu po zagnieceniu?
I drugie pytanie:
Przed użyciem zamrożonego ciasta mam je rozmrozić i znów włożyć do lodówki?
Droga Pp, ciasto możesz mrozić bezpośrednio po zagnieceniu, no chyba, że akurat się chłodzi w lodówce to można mrozić i takie 🙂 Zamrożone ciasto przed pieczeniem wystarczy rozmrozić (albo w lodówce, albo w temperaturze pokojowej, albo w mikrofalówce na programie “rozmrażanie”), nie musisz go ponownie schładzać.