Ciasteczka orzechowe to kolejna wariacja na temat ciastek kruchych. Jeśli tylko nie przesadzimy z pieczeniem, wychodzą bardzo smaczne, z nutą orzechową w tle.
Jakiś czas temu zrobiliśmy pysznego ananasowca (na którego przepis niebawem, jeśli tylko zdążę zrobić zdjęcia zanim zostanie spałaszowany), a w nim najsmaczniejsze wyszło — jak zwykle — fistaszkowe denko. Stąd już niewiele brakowało do pomysłu upieczenia orzechowych ciasteczek, na które przepis prezentuję Wam poniżej.
Składniki na ciasteczka orzechowe
- 170 g mąki pszennej 650,
- 150 g margaryny,
- 125 g cukru,
- 50 g łuskanych, niesolonych orzeszków ziemnych,
- 1 jajko (M‑ka),
- szczypta soli kuchennej.
Orzeszki ziemne mielimy na drobno w malakserze. Jeśli takowego nie posiadamy, możemy dokładnie posiekać je nożem. Ze zmielonych fistaszków i pozostałych składników zagniatamy ciasto na ciasteczka orzechowe. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawaczkami wycinamy zeń pożądane kształty.
Ciasteczka orzechowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 min. Koniecznie pilnujemy, aby ciasteczka za bardzo się nie zrumieniły, bo wtedy zatracą swój orzechowy aromat, i będą smakować jak zwyczajne kruche ciasteczka. Smacznego!

- 17 dag mąki pszennej 650
- 15 dag margaryny
- 12,5 dag cukru
- 5 dag łuskanych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 jajko kurze (M‑ka)
- szczypta soli kuchennej
Świetny pomysł na ciasteczka. Ja bym tylko margarynę zastąpił masłem 🙂
Masło to bardzo dobry pomysł 🙂 Najlepiej takie o zawartości tłuszczu minimum 82%. Ciasteczka nabiorą dodatkowego aromatu.
jakie super misie, napewno wypróbuje przepis
strasznie lubie takie przekąski 🙂