Dziś w ramach inspiracji mam zaszczyt przedstawić Wam szanownego Pana Bułkotleta — hamburgera domowo robionego 😉
Nie wiem czy hamburger na bazie kotleta jest wariantem dużo zdrowszym od “tradycyjnych” hamburgerów kupowanych na mieście, na pewno jednak wyróżnia się smakiem i jakością składników. Wiemy co jemy. No i wygląd ma moim zdaniem ciekawszy — bułkotlet jest bardziej kolorowy i pękaty niż tradycyjny hamburger.
Przykładowe składniki na 2 domowe hamburgery
- 2 bułki (w wersji “light” mogą być kajzerki),
- 2 kotlety schabowe (mogą być też schabowe z kurczaka),
- majonez,
- ziarno sezamu,
- 1–2 liście sałaty,
- 4–6 plastrów średniej wielkości pomidora,
- 6–8 plastrów ogórka,
- 2 plastry żółtego sera,
- odrobina świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Bułkotlet
Przygotowanie bułkotleta jest niezwykle proste (jak wszystko na tym blogu 😉 ). Bierzemy bułę słusznych rozmiarów, tniemy ją na pół i jeśli połówki nadal są zbyt pękate, spłaszczamy je dosyć mocno, tak aby zmieściły nam się do tostera. Opiekamy na rumiano. Gdy trochę przestygną smarujemy je grubo majonezem i posypujemy sezamem.
Między tak przygotowane połówki bułki ładujemy, oprócz smażonego na chrupciato kotleta, wszelkie dodatki, jakie przyjdą nam do głowy. Może to być: sałata, pomidor, ogórek surowy czy konserwowy, sążnisty plaster sera, a nawet gotowane jajko. W bułkotlecie ze zdjęcia powyżej znalazły się nawet świeże liście bazylii. Całość, jeśli chcemy możemy trochę podgrzać w mikrofali.
Bułkotlet przyjmie na pokład każdy rodzaj mięsa. Doskonale sprawdzają się tradycyjne kotlety schabowe, panierowane i smażone na złocisto filety z kurczaka, ale i wszelkiego rodzaju bitki i “stejki”. Z czystym sumieniem mogę polecić też kostkę rybną. Jak by nie patrzeć, gdyby nie dodatek smażonego/pieczonego/grillowanego mięsa, byłaby to zwyczajna buła wypełniona warzywami, jaką pewnie większość z nas jada od czasu do czasu. A tak mamy pełnowartościowy fast-food 🙂
Smacznego!
To ja poproszę te dwa Bułkotlety na wynos 🙂
zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste