Kurczak z pieczarkami, cebulą i papryką to potrawa tak prosta, że zastanawiałem się, czy w ogóle jest sens ją opisywać. Niemniej jednak świetnie nadaje się na szybką, lekką kolację, więc… czemu nie?
Kurczak z pieczarkami — składniki
- 200 g fileta z kurczaka,
- spora cebula, kilka większych pieczarek, kawałek czerwonej papryki i liść-dwa sałaty,
- sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy, mieszanka przypraw do mięsa mielonego (karkówki, gyros — co mamy pod ręką 🙂 ),
- olej rzepakowy.
Cebulę kroimy w dużą kostkę lub plasterki, przyprawiamy solą morską (niedużo), cukrem brązowym (ok. pół łyżeczki do herbaty) i zesmażamy na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Dorzucamy opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki, znowu posypujemy odrobiną soli i smażymy razem z pieczarkami, aż te ściemnieją i zmiękną. W końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy. Zawartość patelni przesypujemy do miseczki, z której będziemy jeść — trochę się ogrzeje.
Na patelnię wkładamy pokrojonego na kawałeczki kurczaka, posypujemy mieszanką przypraw w ilości ok. 1–2 łyżeczek i smażymy na rumiano z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy pieczarki z cebulą i papryką i smażymy razem 2–3 minutki. Wykładamy do miseczki na podrobione liście sałaty i kurczak z pieczarkami, cebulą i papryką gotowy. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się ten prosty przepis, daj proszę lajka i podziel się komentarzem 🙂

Porcji: 2
- 200 g fileta z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3–5 dużych pieczarek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1–2 liście sałaty
- sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier trzcinowy
- mieszanka przypraw do mięsa mielonego
- olej rzepakowy
Inni trafili tutaj szukając
- kurczak z pieczarkami
- kurczak z pieczarkami i papryką
- kurczak z papryką i pieczarkami
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Smacznego 😉