Drożdżowy placek z kaszy gryczanej z serem żółtym to ciasto smaczne i pożywne. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego pieczywa.
Składniki na placek z kaszy gryczanej
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g kaszy gryczanej prażonej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 50 g drożdży piekarniczych,
- 3–4 łyżki stołowe prażonej cebulki,
- 1 czubata łyżka stołowa cukru trzcinowego,
- 2 i 1/2 łyżeczki do herbaty przyprawy typu warzywko,
- 6–8 łyżek oleju rzepakowego,
- kilka plastrów sera żółtego.
Przygotowanie placka drożdżowego zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Gdy kasza jest już gotowa i jeszcze gorąca, przystępujemy do sporządzenia ciasta. Najlepiej ciasto wyrabiać przy użyciu miksera ze spiralkami, bo będzie dość lepkie. Drożdże piekarnicze rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku (może być z lodówki lub o temperaturze pokojowej — to bez znaczenia) wraz z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, przyprawę typu warzywko, olej rzepakowy i mieszamy. Ciasto powinno mieć już na tyle dużą objętość, że drożdże nie ulegną przegrzaniu, więc dodajemy kaszę gryczaną i pozostałe składniki z ww. listy z wyjątkiem sera żółtego. Zarabiamy dość luźne, ciagnące się ciasto gryczane.
Ciasto równą warstwą rozsmarowujemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy plastry sera żółtego w taki sposób, aby drożdżowy placek z kaszy gryczanej można było po upieczeniu łatwo podzielić na prostokątne kawałki. Surowe jeszcze ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do ok. 200 °C przez 20–30 min. do zrumienienia.
Placek drożdżowy z kaszy gryczanej piekę zazwyczaj w formie o wymiarach 38x28 cm, więc jego grubość pozwala na rozkrojenie każdego z 9–12 kawałków ciasta (liczba zależy od wielkości plastrów sera) na pół i zrobienie zeń kanapki. W mniejszej formie ciasto powinno wyjść wyższe, ale może wymagać pieczenia w nieco niższej temperaturze, przez dłuższy czas. Smacznego!