Drożdżowy placek z kaszy gryczanej z serem żółtym

Droż­dżo­wy pla­cek z kaszy gry­cza­nej z serem żół­tym to cia­sto smacz­ne i pożyw­ne. Sta­no­wi dosko­na­łą alter­na­ty­wę dla kla­sycz­ne­go pieczywa.

Składniki na placek z kaszy gryczanej

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g kaszy gry­cza­nej prażonej,
  • 1 i 1/2 szklan­ki mleka,
  • 50 g droż­dży piekarniczych,
  • 3–4 łyż­ki sto­ło­we pra­żo­nej cebulki,
  • 1 czu­ba­ta łyż­ka sto­ło­wa cukru trzcinowego,
  • 2 i 1/2 łyżecz­ki do her­ba­ty przy­pra­wy typu warzywko,
  • 6–8 łyżek ole­ju rzepakowego,
  • kil­ka pla­strów sera żółtego.

Przy­go­to­wa­nie plac­ka droż­dżo­we­go zaczy­na­my od ugo­to­wa­nia kaszy gry­cza­nej. Gdy kasza jest już goto­wa i jesz­cze gorą­ca, przy­stę­pu­je­my do spo­rzą­dze­nia cia­sta. Naj­le­piej cia­sto wyra­biać przy uży­ciu mik­se­ra ze spi­ral­ka­mi, bo będzie dość lep­kie. Droż­dże pie­kar­ni­cze roz­kru­sza­my i roz­pusz­cza­my w mle­ku (może być z lodów­ki lub o tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej — to bez zna­cze­nia) wraz z cukrem. Doda­je­my mąkę pszen­ną, przy­pra­wę typu warzyw­ko, olej rze­pa­ko­wy i mie­sza­my. Cia­sto powin­no mieć już na tyle dużą obję­tość, że droż­dże nie ule­gną prze­grza­niu, więc doda­je­my kaszę gry­cza­ną i pozo­sta­łe skład­ni­ki z ww. listy z wyjąt­kiem sera żół­te­go. Zara­bia­my dość luź­ne, cia­gną­ce się cia­sto gryczane.

Cie­ka­wost­ka

Chy­ba naj­po­pu­lar­niej­szą kaszą gry­cza­ną jest kasza gry­cza­na pra­żo­na. Może­my wyróż­nić dwa jej rodza­je: całą i łama­ną. W przy­pad­ku kaszy gry­cza­nej nie­pra­żo­nej wyróż­nia­my jesz­cze trze­ci rodzaj: kaszę gry­cza­ną łama­ną drob­no. Wię­cej dowiesz się z tema­tu na Wiki­pe­dii o kaszy gry­cza­nej.

Cia­sto rów­ną war­stwą roz­sma­ro­wu­je­my w for­mie wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Na wierz­chu cia­sta ukła­da­my pla­stry sera żół­te­go w taki spo­sób, aby droż­dżo­wy pla­cek z kaszy gry­cza­nej moż­na było po upie­cze­niu łatwo podzie­lić na pro­sto­kąt­ne kawał­ki. Suro­we jesz­cze cia­sto zosta­wia­my do wyro­śnię­cia na 30 minut, po czym pie­cze­my je w pie­kar­ni­ku nagrza­nym do ok. 200 °C przez 20–30 min. do zrumienienia.

Etapy przyrządzania drożdżowego placka z kaszy gryczanej z serem żółtym

Pla­cek droż­dżo­wy z kaszy gry­cza­nej pie­kę zazwy­czaj w for­mie o wymia­rach 38x28 cm, więc jego gru­bość pozwa­la na roz­kro­je­nie każ­de­go z 9–12 kawał­ków cia­sta (licz­ba zale­ży od wiel­ko­ści pla­strów sera) na pół i zro­bie­nie zeń kanap­ki. W mniej­szej for­mie cia­sto powin­no wyjść wyż­sze, ale może wyma­gać pie­cze­nia w nie­co niż­szej tem­pe­ra­tu­rze, przez dłuż­szy czas. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

* Przeczytaj poniższą treść i wyraź zgodę, aby dodać komentarz.

*

Rozumiem i zgadzam się.