Podpłomyki to płaskie placki wypiekane na rozgrzanej blasze lub kamieniach; W dzisiejszych czasach są surogatem chleba i nie mają w sobie kompletnie nic wykwintnego. A może jednak mają?
Podstawowymi składnikami podpłomyka jest mąka pszenna (najczęściej) i woda, z których zagniata się dość zwarte, elastyczne ciasto, umożliwiające ręczne formowanie płaskich placków. Aby podpłomyki nie były tak koszmarnie zbite po wypieczeniu — dodajmy odrobinę sody oczyszczonej, aby były smaczniejsze — dużą szczyptę soli, aby były zdrowsze — nieco otrębów pszennych i z zupełnie przaśnego ciasta wychodzi coś, co można by nazwać całkiem niezłym wypiekiem.
Składniki na podpłomyki
- 150 g mąki pszennej 650,
- 15 g otrębów pszennych,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g wody.
Z powyższych składników zagniatamy ciasto jak na wstępie. Jeśli wyszło zbyt luźne — podsypujemy nieco mąką, jeśli zbyt zwarte — dodajemy kapkę wody. Formujemy dwa płaskie placki, nieco większe od dłoni. Pieczemy podpłomyki na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), kamieniu nagrzanym w ognisku lub stalowej płycie kuchni węglowej. Ot i cała filozofia.
Podajemy z dowolnymi dodatkami typu: kiełbasa, twarożek, konfitury — wedle uznania i bieżących możliwości. Smacznego!
Inni trafili tutaj szukając
- placki z mąki i wody
- placuszki woda mąka jajko
Interesujący przepis, poproszę żonę żeby mi to przygotowała 😀 Oczywiście też jej poasystuję
Ja znam ten przepis jeszcze z harcerstwa. Nazwaliśmy je “plackami poznańskimi” (może dlatego, że z mąki poznańskiej? Hmmm). Tak czy siak uwielbiałam je wtedy i uwielbiam teraz… Kiedyś na białej mące- z dżemikiem, a dziś (coby w boczki nie szło) z mąki pełnoziarnistej, z warzywami 😉
Ja znam ten przepis jeszcze z harcerstwa. Nazwaliśmy je “plackami poznańskimi” (może dlatego, że z mąki poznańskiej? Hmmm). Tak czy siak uwielbiałam je wtedy i uwielbiam teraz… Kiedyś na białej mące- z dżemikiem, a dziś (coby w boczki nie szło) z mąki pełnoziarnistej, z warzywami