“Ciasto marchewkowe — tak zdrowe, że aż boli” chciałoby się rzec. Niestety, nic z tych rzeczy. Jest i cukier, i gluten, i cholesterol, i pewnie trochę tłuszczy trans znajdzie się po pieczeniu. Na pewno jednak jest to dość ciekawa alternatywa dla standardowego, jabłczanego gnieciucha. Może faktycznie nieco zdrowsza, bo w końcu z marchewką. Tym razem zaskoczyła mnie moja lepsza połowa i buszując w kuchni upichciła taki wynalazek.
Wbrew pozorom ciasto marchewkowe marchewką praktycznie nie smakuje, natomiast jego smak przypomina bardziej sążnistego, dojrzałego piernika. Gdyby nie to, że w cieście widać marchewkowe wiórki, pewnie nie domyślilibyście się, że marchewka w ogóle się tam znajduje. Być może nie jest to zła opcja na wciśnięcie w nasze pociechy porcji znienawidzonej marchewki — nie mnie oceniać.
Składniki na ciasto marchewkowe
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki drobno startej marchewki,
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 4 jajka (przynajmniej M‑ki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 czubata łyżeczka imbiru,
- szczypta soli.
Składniki na bitą śmietanę
- 1 duże opakowanie śmietanki kremówki (30–36% tłuszczu),
- 2 fixy do bitej śmietany,
- 2–4 łyżki stołowe cukru pudru (może być z wanilią).
Jajka wbijamy do jakiegoś większego naczynia i miksujemy z cukrem na jednorodną masę. Miksując dolewamy olej, a gdy ten się wymiesza, powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na drobno marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto marchewkowe wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190–200ºC około godziny. Co jakiś czas sprawdzamy czy już się upiekło wbijając w ciasto patyczek do szaszłyków. Gdy wyciągniemy suchy, ciasto marchewkowe jest gotowe i nadaje się do jedzenia.
Dla urozmaicenia ciasta marchewkowego zrobimy bitą śmietanę. Do wyższego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy fiksy, cukier i miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Uważajmy aby nie przeholować, bo śmietanka może się zmaślić, a wtedy będzie nadawać się raczej do smarowania pieczywa, niż na tort marchewkowy 😉
Gdy ciasto marchewkowe ostygnie już do temperatury pokojowej, długim nożem kroimy je na blaty. Nam wychodzi 3 szt. przy formie o średnicy 22cm. Blat dolny smarujemy grubą warstwą bitej śmietany, dociskamy lekko środkowym, smarujemy tenże i dociskamy górnym. Jeśli bita śmietana wychodzi bokami, to wyrównujemy ją płaską częścią noża prowadzoną pionowo, prawie stycznie po obwodzie tortu, chociaż nie ma się co oszukiwać — przy krojeniu i tak trochę wylezie. Ciasto marchewkowe oprószamy z wierzchu cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się przepis to świetnie, ale jeśli upieczesz to ciasto i będzie Ci smakować to jeszcze lepiej 🙂 Zostaw proszę komentarz i daj łapkę na facebooku 🙂

- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki drobno startej marchwi
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka kurze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- 1 duże opakowanie śmietanki kremówki
- 2 fixy do bitej śmietany
- 2–4 łyżki cukru pudru
Inni trafili tutaj szukając
- ciasto marchewkowe z bitą śmietaną
Absolutnie uwielbiam ciasto marchewkowe i wcale nie przeszkadza mi to, że zdrowe jest tylko w naszej wyobraźni 😉
Rzeczywiście nietuzinkowe — poproszę dwa kawałki na wynos 🙂
Bardzo oryginalne przepis. Uwielbiam takie 🙂
Pyszne,kaloryczne…pyszne!.
Wspaniałe to ciasto marchewkowe! Zjadłabym kawałek do herbatki 🙂