Ciasteczka piwne z nadzieniem serowym to łatwa do przyrządzenia przekąska, która dostarczy nam niezbędnego białka i trochę zbędnych kalorii.
Pamiętacie ciasteczka, nadziewane poduszeczki czy bireciki, jak zwał, tak zwał, które przedstawiałem w tym przepisie? Nie? Ja też nie :). Są bardzo podobne, choć te, które poznacie za chwilę smakują mi o wiele bardziej 🙂 Przypominają smakiem smażone oponki, nadziewane waniliowym twarożkiem.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej 650,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki jasnego piwa,
- 2 czubate łyżki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Składniki na nadzienie twarogowe
- 250 g niezbyt kwaśnego twarogu,
- 1 jajko M‑ka,
- 1 duży cukier wanilinowy,
- 1 czubata łyżka cukru kryształu,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi).
Przygotowujemy nadzienie z białego sera, rozgniatając twaróg z jajkiem, cukrami i mąką, do postaci jednorodnej pasty, bez dużych gruzełek.
Z podanych powyżej składników zagniatamy dość zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, w miarę możliwości do kształtu kwadratu lub prostokąta o grubości ok. 5 mm. Kształt ten uzyskamy zawijając krawędzie do środka ciasta i przewałkowując placek ponownie. Radełkiem wykrawamy z ciasta kwadraty o boku 9–11 cm. Na środek każdego kwadracika kładziemy niedużą kupkę nadzienia serowego — ok. 1 łyżeczkę — a rogi kwadracika unosimy ku górze i zlepiamy ze sobą, pozwalając im opaść na farsz.
pyszne! wypróbuję na jakiś najbliższy mecz dla chłopaków 🙂
Super tobie to wyszło. Nic tylko konsumować 🙂
Robilem — pyszne! Czuc naprawde piwny posmak!
Wyglądają smakowicie. Z pewnością zrobię je w nie długim czasie.