Przepis na pierś z kurczaka bez panierki czyli stek z kurczaka przyda nam się, gdy zabraknie bułki tartej i trzeba będzie zrobić kotlety bez panierki. Ale nie tylko wtedy. Takie suche mięsko stanowi fajne urozmaicenie.
Filet z kurczaka to wyjątkowo wdzięczny produkt spożywczy, który daje się przyrządzać na wiele sposobów. Ze względu na swój neutralny smak, dużo wybacza, więc można go przyprawić na ostro, na słono, na bógwiejak… Tak czy inaczej, chyba najczęściej spotykaną formą jego podania są kotlety z kurczaka. Nic zresztą dziwnego — taki kotlet jest bardzo pożywny. W odróżnieniu od niego, pierś z kurczaka bez panierki chłonie mniej tłuszczu i jest znacznie mniej kaloryczna, smaży się stosunkowo szybko, a nawet można grillować ją zupełnie bez tłuszczu. Choć tego akurat nie polecam — filet z kurczaka bez tłuszczu jest wyjątkowo suchy, więc odrobina oleju, która go zwilży po prostu musi być.
Składniki na steki z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa do mięsa mielonego lub wołowiny,
- 1–2 łyżki oleju rzepakowego.
Dodatki
Młode ziemniaczki z koperkiem
- 8–10 młodych ziemniaczków,
- 1 łyżka masła,
- pół pęczka koperku.
Mizeria z ogórków i pomidorów
- 1 duży pomidor,
- 1/2 ogórka,
- 2–3 łyżki śmietany 18%,
- warzywko i świeżo mielony, czarny pieprz.
Każdą pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, zostawiamy do odcieknięcia lub osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy wszelkie rzeczy, których w nich nie powinno być: błony, wtrącenia z tłuszczu, kawałeczki mostka czy żeber (zdarzają się i są potwornie upierdliwe). Tak oczyszczone filety oprószamy porządnie mieszanką przypraw (do mielonego lub wołowiny) i jeśli chcemy, możemy je leciutko rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do mocnego zrumienienia. Polecam patelnię grillową — dzięki niej pierś z kurczaka nawet bez panierki będzie wyglądać atrakcyjnie, bo uzyska ciekawą fakturę. Odrębną kwestią jest, że steki będą raczej “wisieć” nad rozgrzaną powierzchnią patelni, niż do niej przylegać, więc wchłoną mniej tłuszczu.
Jeśli chodzi o dodatki, to młodych ziemniaków — pewnie jak już wiecie — się nie obiera. Wystarczy oskrobać je ze skórki nożem lub obetrzeć szorstką myjką do naczyń pod bieżącą wodą. Ziemniaczki gotujemy do miękkości w dość dobrze osolonej wodzie, a po odcedzeniu, mieszamy z łyżką masła i posiekanym pęczkiem koperku.
Warzywa do mizerii myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z śmietaną i przyprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Steki z kurczaka i resztę “towarzystwa” podajemy jeszcze gorące. Smacznego życzę 🙂
Inni trafili tutaj szukając
- pierś z kurczaka bez panierki
Pyszny miałaś obiadek, aż ślinka cieknie…mniam 🙂
Proste, przyjemne i pyszne 🙂 Dziwię się sobie.. nigdy nie robiłam mizerii z pomidorami, dzięki! 😉
Ależ proszę bardzo! 🙂
ladnie wyglada:)