Jak cebula wygląda każdy wie — mniej lub bardziej płaska, wyciskająca z oczu łzy, kulka okryta łuskami słomkowego koloru, rzadziej czerwona. Cebula ma warstwy… tak jak ogry… i podobnie też śmierdzi. Ale dzisiaj nie o tym…
Cebula to warzywo, przez jednych znienawidzone, przez innych spożywane w ilościach co najmniej zastanawiających, ale — jak by nie było — cebuli nie można odmówić wartości zdrowotnych.
Źródło: By darwin Bell from San Francisco, USA (Cry me a river Uploaded by Fæ) [CC-BY‑2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Cebula — wartości odżywcze
Przede wszystkim cebula jest wyjątkowo niskokaloryczna — 100g cebuli zawiera ok. 40 kcal. Nic z resztą dziwnego, bo cebula składa się w 89% z wody. Cukry stanowią cebuli 4%, białko 1% (i to o beznadziejnej proporcji aminokwasów), błonnik całe… 2%. Reszta to śladowe ilości witamin i mikroelementów, z czego najwięcej uświadczymy witaminy C, bo ok. 7,4mg/100g cebuli. Jednak cebula zawiera w sobie coś jeszcze — pewien związek chemiczny posiadający szereg ciekawych własności.
Kwercetyna
W kwercetynę — bo o niej tutaj mowa — obfituje zwłaszcza cebula czerwona w ilości 32mg/100g. Najlepszym źródłem kwercetyny byłyby kapary, które zawierają jej aż 180mg/100g, ale że w Polsce częściej mamy styczność z cebulą (i nie chodzi mi tutaj wcale o “cebulę umysłową”), jest ona jednym z głównych źródeł kwercetyny w diecie. Zaraz obok kaszy gryczanej, która zawiera kwercetynę w ilości 23mg/100g. Cząsteczka kwercetyny wygląda schematycznie tak, jak na poniższym obrazku.
Źródło: Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Quercetin-3D-balls.png
Kwercetyna działanie na organizm wywiera na kilku różnych płaszczyznach, z których najważniejszymi wydają się być działanie przeciwwirusowe oraz przyspieszanie metabolizmu.
Wpływ kwercetyny na układ odpornościowy
Kwercetyna zalicza się do związków chemicznych pochodzenia roślinnego, flawonoidów, które wykazują dużą biologiczną, wręcz farmakologiczną, aktywność. Z wstępnych badań wynika, że kwercetyna może wykazywać działanie przeciwwirusowe, poprzez spowalnianie działania (inhibicję) odwrotnej transkryptazy (rewertazy). Enzym ten wykorzystują retrowirusy do “przepisywania” swojego materiału genetycznego zawartego w RNA na DNA gospodarza i w ten sposób dalszego rozmnażania się — komórki gospodarza stają się “fabryczkami” produkującymi nowe wirusy. Kwercetyna dość skutecznie utrudnia ten niecny proceder 😉
Kwercetyna wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i przeciwalergiczne, choć mechanizm oddziaływania kwercetyny na układ odpornościowy nie został jeszcze do końca zbadany.
Wpływ kwercetyny na metabolizm
Bardzo ciekawym zjawiskiem jest stymulowanie przez kwercetynę biogenezy mitochondrialnej. Brzmi trochę zawile, ale w rzeczywistości chodzi o powstawanie malutkich organelli w komórkach — mitochondriów — które są odpowiedzialne za produkowanie energii. Im więcej komórka posiada takich “molekularnych elektrowni”, tym sprawniej pracuje. Badania prowadzone zarówno na gryzoniach, jak i na ludziach wykazały, że kwercetyna może znacząco podnosić odporność na wysiłek fizyczny. Ponadto kwercetyna obniża ciśnienie krwi oraz poziom “złego” cholesterolu LDL, co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Oprócz powyższych kwercetyna działa antyoksydacyjnie jako naturalny przeciwutleniacz. Nic w tym dziwnego — w końcu jest flawonoidem.
Sama cebula znajduje zastosowanie nie tylko jako prozdrowotne warzywo, czy przyprawa. Jej łupiny można wykorzystać do produkcji żółtobrązowego barwnika, zaś sok do polerowania szklanych czy miedzianych naczyń. Sok z cebuli po wtarciu w skórę sprawdza się ponoć jako repelent (na potencjalnych amantów — niewątpliwie 😉 ), natomiast gęsty, cukrowy syrop z cebuli jest powszechnie znanym, naturalnym lekarstwem na przeziębienie. Ale o tym może innym razem.
Jeśli Ci się spodobała ta zajawka na cebulę, zostaw proszę komentarz lub daj łapkę w górę 🙂
Inni trafili tutaj szukając
- kwercetyna
- kwercetyna działanie
Jak to dobrze,że ja lubię cebule i jadam w ilościach “co najmniej zastanawiających” 🙂
W takim razie: na zdrowie! 🙂
dodatkowo cebula czerwona jest smaczniejsza od białej oraz lepiej wypada na talerzu i zdjęciach 🙂 udostępniamy ten wpis na naszym fanpage https://www.facebook.com/ekolokalnie! gorąco zapraszamy
Super 😉 widzę, że dość fachowo opisane; miałam o niej tylko wspomniane na wykładzie a tu jest o wiele więcej informacji 😉
Cieszę się, że tekst Ci się spodobał i mam nadzieję, że znalazłaś przydatne informacje 🙂 Na razie podane w skromnej formie, ale może kiedyś rozszerzę temat, bo jest bardzo ciekawy.
cebula od wieków była w menu:) Ten artykuł świetnie przypomina jej dobroczynny wpływ na organizm 🙂
Uwielbiam chlebuś z czerwona cebulką.
Jak jesc cebule i ktora przy L‑Crochnie(potworne bole brzucha,kosci stawów)proszę o rade-weronika
Nie jestem lekarzem, więc w kwestii spożywania cebuli w chorobie Leśniowskiego-Crohna niestety nie doradzę i najlepiej będzie, jeśli skonsultujesz się ze swoim dietetykiem.
W moim przypadku cebula, zwłaszcza smażona, wywołuje wzdęcia, co może skutkować mechanicznym drażnieniem śluzówki jelit i domyślam się, że w chL‑C sprzyjałaby nasileniu objawów. Gdyby schorzenie dotyczyło bezpośrednio mnie, poeksperymentowałbym (zwłaszcza w okresie remisji choroby) czy, ile i w jakiej formie cebula może być spożywana.
Pamiętaj, że nie tylko cebula zawiera związki zaliczane do FODMAP, więc niektóre, inne warzywa też mogą sprzyjać wzdęciom (np. fasola, kapusta, brukselki).
Mi zalecają spożywanie kwercetyny na nietolerancję histaminy, przy takich suplementach jak maślan sodu, wit C, wit B6 i magnez na poprawę stanu jelit. Mówiąc szczerze odkąd biorę maślan sodu, to nie mam za bardzo apetytu, za to czuję się znacznie lepiej. Kwercetynę spotkałam w zestawieniu z wapnem dla alergików, stosuję w razie potrzeby. U mnie objawia się ona pieczeniem języka po obu stronach z tyłu przy migdałkach. Działa też na to olej kokosowy, który podobno też ma działanie przeciwhistaminowe, może nie w tak dużym stopniu jak kwercetyna czy oksydaza diaminowa, ale doraźnie pomaga
Super informacje, stosuje już od dawna łącznie z 3 listkami laurowymi i kawałkiem imbiru pokrojonym na małe kawałki. Pozdrawiam Grazyna