Gwiazdki z lukrem karmelowym to smaczne i bardzo słodkie kruche ciasteczka. Jest przy nich sporo pracy i oczekiwania ale odwdzięczają się miodną słodyczą rozlewającą się po podniebieniu.
Dodatkową trudnością wykonania ciasteczek jest konieczność wykorzystania nieco specjalistycznych utensyliów: elektrycznego młynka do kawy i metalowej kratki ze stali nierdzewnej. Przydałby się też trójszczękowy chwytak do kostek cukru/oliwek podczas lukrowania ciasteczek.
Składniki na kruche ciasteczka gwiazdki z lukrem
- 300 g mąki pszennej 650,
- 150 g masła 82% (jeśli pożądamy maślanego smaku, a tak to może być margaryna),
- 50 g cukru pudru (zmielonego cukru kryształu),
- 1 całe jajko kurze M‑ka,
- 1 płaska łyżeczka do herbaty soli kuchennej,
- 1 płaska łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia,
- być może jedna łyżka zimnej wody.
Składniki na lukier karmelowy
- 300 g cukru pudru (zmielonego cukru kryształu),
- 50 g cukru kryształu,
- 1 duży cukier wanilinowy,
- czubek łyżeczki do herbaty soli kuchennej,
- zimna woda — do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przygotowanie ciasta na kruche ciasteczka
- Jeśli nie zdecydowałyśmy się na użycie gotowego cukru pudru, to cukier kryształ mielimy niewielkimi porcjami w elektrycznym młynku do kawy, uprzednio dokładnie oczyszczonym z jej pozostałości. Po zmieleniu cukier przesiewamy przez możliwie drobne sitko, aby pozbyć się większych kryształków, które możemy poddać ponownemu zmieleniu.
- Z mąki pszennej, masła (lub margaryny) o temperaturze pokojowej, cukru pudru, jajka i pozostałych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Powinno dać się zacisnąć w dłoni. Jeśli ciasto zbytnio się kruszy, dodajemy dosłownie 1 łyżkę zimnej wody. Jeśli jest zbyt luźne — dosypujemy odrobinę mąki.
- Ciasto zawijamy w folię lub papier pergaminowy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 1–2 h.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na gwiazdki z lukrem na placek o grubości 3–5 mm. Wykrawamy ciasteczka — gwiazdki z dziurką w środku. Dziurka jest potrzebna ponieważ zapewnia dopływ gorącego powietrza i równomierne wypieczenie się całego ciasteczka. Ja używam takiego wykrawacza jak na zdjęciu poniżej, drukowanego w 3D. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na tym blogu.
- Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10 min. Gwiazdki powinny się tylko leciutko zrumienić. Najlepiej byłoby, żeby jeszcze pozostały jasne z wierzchu, ale już wyrośnięte upieczone w środku — będą miały najdelikatniejszy smak.
Przygotowanie lukru karmelowego
Robimy karmel — cukier palony
Uwaga! Roztopiona sacharoza osiąga temperaturę ponad 187 °C i do tego potwornie się klei, więc w trakcie przygotowywania karmelu zachowajmy wszelkie środki ostrożności!
- Na małym ogniu, na całkowicie metalowej patelni, bez żadnych uszlachetniających powłok, rozgrzewamy 50 g cukru kryształu. Gdy proces karmelizowania już się rozpocznie, będzie miał dość dynamiczny przebieg. Na razie uzbrójmy się w cierpliwość i przejdźmy do kolejnego punktu.
- W międzyczasie rozgrzewania cukru na patelni dno płaskiej miseczki lub talerza wysypujemy warstwą cukru kryształu. Możemy zrobić rozłożyste, płytkie zagłębienie. Dzięki warstwie cukru karmel nie przyklei się do powierzchni i będziemy mieć później ułatwione zadanie.
- Cukier na patelni powinien zacząć się roztapiać. Rozpoczynamy mieszanie i obserwujemy barwę masy. Na początku będzie słomkowa, później coraz ciemniejsza. Gdy roztopiony cukier osiągnie barwę bursztynową, wylewamy go do przygotowanej wcześniej miseczki możliwie płaską warstwą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Karmel łamiemy na drobne kawałki i mielimy w młynku do kawy na proszek.
Robimy lukier
Uwaga! W przepisie zamiast wody, możemy użyć mleka krowiego. Lukier będzie miał wtedy delikatnie krówkowy posmak, ale ciasteczka mogą okazać się nieco bardziej podatne na ząb czasu.
- Cukier puder, zmielony młynkiem do kawy, cukier wanilinowy i karmel rozcieramy łyżką z 2 łyżkami zimnej wody. Dodając kolejne porcje wody (po łyżce) dążymy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, ale nie majonezu. Dalszą pracę możemy sobie ułatwić używając miksera i trzepaczki. Teoretycznie rozcieranie przez kilka — kilkanaście minut powinno doprowadzić do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji — mnie nie starczyło cierpliwości 😉
- Jeżeli lukier w trakcie lukrowania nam zgęstnieje wystarczy rozmieszać go z odrobiną wody. Wystarczy łyżeczka do herbaty.
W końcu gwiazdki z lukrem
Ciasteczka zanurzamy w lukrze karmelowym i odkładamy na metalową kratkę, np. taką do grillowania w kuchence mikrofalowej, do całkowitego obcieknięcia. Po skrystalizowaniu lukier będzie jeszcze wilgotny i zimny, ale na tyle wytrzymały, że lukrowane ciasteczka możemy przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 2 godziny.
Jeśli kruche ciasteczka gwiazdki z lukrem karmelowym Ci się udały, podziel się proszę wrażeniami w komentarzach. Jeśli nie — cenne będą wszelkie uwagi, co da mi pole do zmodyfikowania przepisu. Smacznego!
Super ciasteczka 😉