Kruche ciasteczka truskawkowe są przepyszne, słodziutkie, diabelsko kruche i kompletnie upierdliwe podczas jedzenia — upieczcie i skosztujcie, a przekonacie się 🙂 Jesteśmy strasznymi łasuchami na truskawki, a że po owocnym lecie ostał się dokładnie jeden słoiczek powideł truskawkowych, stwierdziliśmy, że fajnie było by go wykorzystać już teraz, a nie chomikować na zimę.
Przepis na ten smakołyk jest banalnie prosty. Potrzebne będą następujące…
Składniki na kruche ciasteczka truskawkowe
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 650,
- 200 g miękkiego masła (82% tłuszczu),
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli kuchennej,
- cukier trzcinowy (do przyozdobienia ciasteczek),
- powidła truskawkowe (na nadzienie).
Niezbędne kuchenne akcesoria
- waga kuchenna,
- stolnica,
- wałek,
- szklanka,
- kieliszek, naparstek lub inna rzecz o brzegu w formie cylindra — my używamy… plastikowych rurek po papierze do faksu ;),
- płaski pojemniczek,
- łyżeczka
Pieczemy kruche ciasteczka truskawkowe
Z powyższych składników wyrabiamy dość zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3–5 mm i wykrawamy naprzemiennie kółka (za pomocą szklanki) oraz pierścienie (za pomocą szklanki i rurki do faksu). Powinno wyjść ich po równo ± 1 szt. Krążki układamy bez żadnych ceregieli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierścienie przed ułożeniem na papierze “maczamy” jedną stroną w cukrze trzcinowym wsypanym do płaskiego naczynia, nieco dociskając, aby się dobrze przylepił. Na blasze kładziemy cukrem do góry. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 200ºC do lekkiego zrumienienia i wykładamy do ostudzenia.
Na wystudzone kruche ciasteczka w kształcie krążków nakładamy po małej łyżeczce powideł truskawkowych (ale mogą być też dowolne inne, choć truskawkowe — moim zdaniem — najlepsze). Przykrywamy ciasteczkiem w formie pierścienia i dociskamy bardzo lekko, aby część nadzienia wydostała się przez dziurkę, a reszta rozpłynęła nieco między brzegami ciasteczek, sklejając je. Warto uważać bo kruche ciasteczka truskawkowe są kruche przez duże K i nietrudno o kataklizm.
A teraz próbujemy je bezstresowo zjeść 😉 Smacznego!

Cisteczka wyglądaj bardzo ładnie 🙂 Powidła truskawkowe mam w piwnicy, na pewno je wykorzystam 🙂
Wyglądają fantastycznie, też takie chcę!
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Smakowite są te ciasteczka 🙂
Cieszę się, że Ci smakują 🙂